• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Koreja otvorila zemlju za strane radnike, na listi čekanja već 165.000 ljudi: Ove poslove nude, ima 1 problem

V. K.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Podatke pregleda svega 170 službenika, a ako žele da postignu cilj Vlade od 165.000 stranaca, moraće da pregledaju po 1.000 dnevno

  • 0
Više od 40 miliona ljudi zatražilo je novčanu pomoć Foto: Pixabay

Koreja ima samo 170 zaposlenih koji pregledaju podatke o stranim zaposlenima. Da bi se postigao cilj podizanja kvote stranih zaposlenih na 165.000, svaki službenik mora da pregleda skoro hiljadu podataka.

Korejski biznisi koji se suočavaju sa nedostatkom radne snage sa nestrpljenjem iščekuju procesuiranje prijava za radne dozvole. Iako je korejska vlada najavila povećanje kvote stranih radnika na 165 hiljada ove godine, Čosun Dejli navodi da procesuiranje dokumentacije ide veoma sporo usled nedostatka specializovanog kadra u okviru ljudskih resursa, te će implementacija ovog projekta imati mnogo poteškoća.

Izvršni direktor kompanije koja se bavi proizvodnjom komponenata za klima uređaje, gospodil Li, je početkom ove godine pokušao da regrutuje strane radnike sa jednostavnim radnim sposobnostima, pošto su dva korejska radnika napustila kompaniju prošle godine.

Usled prirode posla kompanije, porudžbine za delove za rashladne uređaje se povećavaju posle zime. Zbog ovoga, kompanija gospodina Li-ja planira da zaposli i obuči strane radnike u januaru i da ih već u martu ili aprilu stavi da rade u pogonu.

Gospodin Li kaže da je: " prošle godine čuo da je Korejska vlada postavila cilj da 165 hiljada stranih radnika dobije dozvolu za ulaz u zemlju ove godine, što je najveći broj do sada".

Južna Koreja Japan Nuklearni otpad  Fukušima Foto: Tanjug/AP

- Tada sam bio veoma uzbuđen da pokrenem produkciju od nove godine. Od tada sam čekao i još uvek nisam dobio obaveštenje koje bi mi dozvolilo da se registrujem i regrutujem strane radnike - dodaje.

Prema vestima objavljenim 30. januara u Hankok Ilbo novinama, Korejska vlada je najavila da će značajno povećati kvotu tako što će dozvoliti regrutovanje 165 hiljada stranih radnika putem E-9 vize (radne vize za nekvalifikovane radnike). Ovaj influks radnika bi ove godine kompenzovao nedostatak ljudskih resursa u mnogim industrijama.

Međutim, Ministarstvo javne administracije i bezbednosti je odbacilo zahtev Ministarstva zapošljavanja i rada da poveća ljudstvo zaduženo za proces pregledanja dokumentacije i dalje upravljenje uvezenim stranim radnicima.

Prijava za dozvole za regrutovanje stranaca u 2024. godini je počela 29. januara, gotovo tri meseca kasnije nego prošle godine.

Dok se plan i raspored pomeraju bez regrutovanja dodatnih kadrova, zajednica malih i srednih preduzeća dovodi u pitanje mogućnost da vladin cilj da dozvoli regrutovanje 165 hiljada stranih radnika, uspe piše Vietnam.

Podaci pokazuju da je u 2023. godini maksimalni broj stranih prijava za posao koje Ministarstvo rada i zapošljavanja može da procesuira samo 100 hiljada.

Južna Koreja Foto: Pixabay

Još uvek postoji 20 hiljada radnika koji su u okviru planiranog broja stranih radnika i ispunjavaju sve standarde ali ne mogu da uđu u zemlju.

U situaciji gde Ministarstvo zapošljavanja i rada ima samo 170 zaposlenih koji su zaduženi za pregledanje dokumentacije za strane zaposlene, svaki zaposleni će, u proseku, biti zadužen za obradu gotovo 600 radnika.

Da bi se postigao cilj da se se dostigne kvota od 165 hiljade stranih radnika, svaki korejski radik će morati da obrati skoro hiljadu prijava.

Zvaničnik iz lokalne kancelarije za zapošljavanje i rad, je rekao da oni koji se bave pregledom i obradom prijava moraju da rade prekovremeno jer moraju da razmotre svakog potencijalnog zaposlenog pojedinačno.

Poenta je da ovaj posao ide dalje od samog pregleda dokumentacije. Osoblje koje je zaduženo za regrutovanje stranih radnika takođe mora i fizički da proveri objekte u kojima će radnici boraviti tokom inicijalnog ulaska u zemlju.

Njihov posao uključuje i inspekciju radnog prostora u kome će strani radnici obavljati svoj posao, vođenje računa o povredama na radu stranih radnika i kontrolisanje radnih ugovora koji više nisu validni.

Južna Koreja, testiranje, korona virus Foto: Tanjug/AP

Ovo je takođe prva godina u kojoj je Koreja proširila polje delovanja radnika dozvolivši im da rade u restoranima, hotelskoj, šumarskoj i rudarskoj industriji.

Da bi se izborila sa nedostatkom radne snage u domaćim biznisima, Korejska vlada je tokom godina kontinuirano povećavala kvotu novih stranih radnika.

U 2022. godini kvota stranih radnika je bila 60 hiljada ljudi, sa značajnim rastom u 2023. godini na 120 hiljada i 165 hiljada u 2024. godini.

Ovo je najveći broj izdatih E-9 viza u jednoj godini od kada je Koreja implementirala EPS-ov sistem dozvola za regrutovanje strane radne snage u 2004. godini.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>