• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sahrane sve skuplje, kremiranje sve "popularnije": Ipak, nekima je tradicija ispred budžeta

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je Dubrovnik papren sa cenama, kada je reč o smeštaju i uslugama, to nije slučaj sa sahranjivanjem

  • 0
Urna, sahrana, kremacija, kremiranje pokojnika Foto: Shutterstock

Već nekoliko godina unazad, Hrvati se žale na cene sahrana, a čini se da su one sada dovele do "usijanja". Naime, Josip Behin iz Koprivnice kaže da su cene pogrebnih usluga u Podravini u poslednje vreme rasle, u proseku, 20 posto; neki pogrebnici su poskupeli i do 35 posto.

U Hrvatskoj, uz sva ostala poskupljenja, rastu i cene sahrana: one znatno variraju od regije do regije, a postupno se menja i način sahranjivanja, jer je sve "popularnije" kremiranje, piše Poslovni.hr.

U Zagrebu su cene poslednjih godina najviše rasle u segmentu pogrebne opreme, rekao je Hini Renato Habulin iz firme za pogrebne usluge "Habulin".

Prosečna cena sahrane u Zagrebu

Celokupan ispraćaj pokojnika u ovom gradu, sa sve muzikom, staje otprilike 2.000 evra. Cena, svakako, može biti i viša, odnosno niža, zavisno od opreme i dodatnog sadržaja.

Sa druge strane, kako kažu iz Zagrebačkog holdinga, cena kremiranja iznosi 146 evra, a tome treba dodati cenu kontrolnog pregleda umrlog pre kremiranja od 21,4 evra. Upotreba rashladne komore po danu, takozvana ležarina, iznosi 16,4 evra.

Osnovni ispraćaj pokojnika, koji je za života osigurao grobno mesto, Podravce košta oko 1.000 evra, dok je kremiranje dosta skuplje, jer cenu povećava prevoz preminule osobe i ekološki faktor. Ponekad, cena raste zbog ležarine, jer neretko se na kremaciju čeka i po nekoliko dana.

Ipak, kremiranje na kraju može ispasti povoljnije, jer je mesto za polaganje urne dvostruko jeftinije od klasičnog grobnog mesta u Koprivnici.

Kremiranje je u očiglednom porastu, te više nije tabu kao nekad, kaže Behina. U Koprivnici je sve popularnije, iako je još uvek ispod 50 posto, međutim, nekada je na 200 pokojnika samo jedan bio kremiran.

U Osijeku, recimo, nema ispraćaja koji košta ispod 1.000 ili 1.300 evra.

Sahrana Foto: Shutterstock

Dubrovnik među najjeftinijima

Što se tiče ovog dalmatinskog grada, iz firme "Boninovo" kažu da cena ispraćaja iznosi 227 evra, ali kada se tome doda sve ostalo - može se doći do prosečne brojke od 1.000 evra.

- Znam, među najjeftinijima smo u Hrvatskoj, što niko ne bi rekao za Dubrovnik - rekao je Hini direktor ove firme, Marijan Dadić.

Što se kremacija tiče, u dubrovačkom delu Hrvatske ona je retkost. Razlog je "tradicionalne prirode", kao i cena prevoza pokojnika do krematorijuma.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>