• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka Begović obišla Memorijalni kompleks Mihajlo Idvorski Pupin

Vreme čitanja: oko 2 min.

Muzejski kompleks posvećen Mihajlu Pupinu osnovan je 1979. godine, u čast 125 godina od rođenja velikog naučnika

  • 1
Ministarka dr Begovic u Idvoru Foto: NITRO

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović sa državnim sekretarom Vukašinom Grozdićem, direktorom Centra za promociju nauke Mirjanom Brkić i podsekretarom Pokrajinskog sekretarijata AP Vojvodine za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost mr Katarinom Kovačević, obišla je Memorijalni kompleks Mihajlo Idvorski Pupin.

- Mihajlo Pupin, jedan od najvećih srpskih naučnika i rodoljuba zavređuje da kao narod čuvamo uspomenu i ponosimo se njegovom zaostavštinom. Danas sam obišla rodnu kuću Mihajla Pupina, staru školu koju je pohađao tokom prva četiri razreda i Narodni dom "Mihajlo Pupin". Moj zaključak je da kao država moramo da uradimo mnogo kako bismo od ovakvog mesta od istorijske važnosti napravili zadužbinu, koja u potpunosti oslikava važnost lika i dela ovog naučnika. Uradićemo sve sto je našoj moći da maksimalno pomognemo i izađemo u susret ekipi entuzijasta koja se trudi da u Memorijalnom kompleksu očuva duh starog vremena u kom je radio i živeo Mihajlo Pupin - rekla je dr Begović.

- U proteklih nekoliko godina posetili su nas ministri različitih resora, uz istorijsku posetu premijerke Ane Brnabić 26. januara ove godine. Drago mi je da ministri Vlade Republike Srbije imaju priliku da ocene trenutno stanje kompleksa Mihajlo Pupin u Idvoru i da poslušaju priču o Mihajlu Pupinu. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspeti da Pupina vrationo na ono mesto koje on zaslužuje kao jedan od navjećih lobista, dobrotvora i naučnika koje je naša država imala - rekao je direktor Narodnog doma "Mihajlo Pupin" Svetislav Zakić.

Muzejski kompleks posvećen Mihajlu Pupinu osnovan je 1979. godine, u čast 125 godina od rođenja velikog naučnika, sastoji se od tri objekta: Muzeja, Rodne kuće i Zadužbine, a nalazi se u sastavu Narodnog doma "Mihajlo Pupin" u Idvoru.

Pupin je bio jedan od osnivača NASA, prvi predsednik Njujorkške akademije nauka, član više evropskih i svetskih akademija nauka, počasni doktor 18 univerziteta, profesor čiji su studenti postajali nobelovci, dobrotvor i publicista.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    5. februar 2024 | 15:35

    Златна грана српских просветитеља и научника кроз векове.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>