• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

OECD izveštaj: Da li nas čeka globalni rast u 2024. godini?

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U SAD i mnogim tržišnim ekonomijama u nastajanju zabeležen je snažan rast, dok je u većini evropskih zemalja registrovano usporavanje privrede

  • 0
ekonomija Foto: Shutterstock

Globalni ekonomski rast će u 2024. verovatno usporiti na 2,9 odsto, sa 3,1 odsto u 2023. godini, objavila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u svom februarskom izveštaju. U 2025. se očekuje globalni privredni rast od tri odsto, navodi se na sajtu te organizacije sa sedištem u Parizu.

Evrozonu u 2024. godini očekuje ekonomski rast od 0,6 odsto, koji "treba da ubrza na 1,3 odsto u 2025. godini", dodaje se. Izveštaj navodi i da je svetski ekonomski rast pokazao svoju otpornost na pritiske lane, a inflacija je opala brže nego što se očekivalo. Ipak, rezultati su se prilično razlikovali u raznim regionima i državama.

Na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama i mnogim tržišnim ekonomijama u nastajanju zabeležen je snažan rast, dok je u većini evropskih zemalja registrovano usporavanje privrede, ističe OECD.

Najnoviji indikatori ukazuju i na izvesno usporavanje globalnog rasta, pošto su posledice strožih finansijskih uslova i dalje primetne na kreditnim i stambenim tržištima, a svetska trgovina je i nadalje prigušena. Ističe se da su napadi na brodove u Crvenom moru naglo podigli troškove transporta i produžili vreme isporuke, te poremetili rasporede proizvodnje i povećali pritisak na cene.

OECD tvrdi i da centralne banke treba "još neko vreme" da održavaju restriktivnu monetarnu politiku, kako bi se obuzdali osnovni inflatorni pritisci.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>