• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Švedska zatvara istragu povodom sabotaže na Severnom toku? Nemci ne žele da odustanu

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kancelarija tužioca je saopštila da će odluka o istrazi verovatno biti doneta u sredu, 7. februara

  • 1
severni tok 1 i 2 Foto: Shutterstock

Švedsko javno tužilaštvo će, verovatno, sutra zatvoriti istragu vezanu za sabotažu na gasovodima Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, objavilo je nekoliko nemačkih medija.

"Švedski javni tužilac, Mats Ljungkvist, očigledno želi da zaustavi postupak, a evidentno je da švedske vlasti nisu uspele da identifikuju nijednog konkretnog osumnjičenog u svojoj zemlji", prenosi nemački ekonomski portal Wirtschaftswoche.

Kancelarija tužioca je saopštila da će odluka o istrazi verovatno biti doneta u sredu, 7. februara, ali nije navedeno kakva će odluka biti. S druge strane, nemačka istraga o eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2 će se nastaviti, uprkos odustajanju Šveđana.

Podsećamo, u septembru 2022. godine je zabeleženo nekoliko eksplozija u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru, a nešto kasnije su otkrivena oštećenja na gasovodima Severni tok koji transportuju ruski gas u Nemačku. Potom su započete istrage u Švedskoj, Nemačkoj i Danskoj.

U novembru 2022, Ljungkvist je potvrdio sumnju da je u pitanju sabotaža, nakon što su pronađeni ostaci eksploziva. U zajedničkom pismu Savetu bezbednosti UN u leto 2023, ambasade Nemačke, Danske i Švedske napisale su da su istražitelji otkrili tragove eksploziva na "sumnjivoj" jedrilici.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • baba smilja iz darosave

    6. februar 2024 | 17:21

    ukrajinski specijalci sa lažnim dokumentoma iznajmili brod sa kojim su otišli da izvrše sabotažu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>