• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

NBS: Sredstva upućena na KiM su u skladu sa višegodišnjom, transparentnom praksom

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Podsećamo, juče je vozilo NBS sa sredstvima u dinarima vraćeno sa prelaza Jarinje

  • 0
Novac dinari 5000 dinara brojanje novčanice Foto: Shutterstock

Povodom najnovijih izjava privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji, a u vezi sa jučerašnjim onemogućavanjem unosa dinara na KiM, Narodna banka Srbije još jednom koristi priliku da obavesti javnost da su navedena sredstva bila namenjena za neophodnu isplatu plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima na prostoru Kosova i Metohije i da su privremene institucije samouprave zaustavljanjem navedenog transporta još jednom pokazale da im je prava namera uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na KiM, saopšteno je danas.

Neophodna dinarska sredstva bila su upućena u trezor Narodne banke Srbije u Leposaviću, vozilom Narodne banke Srbije koja je, podsećamo, jedina nadležna emisiona institucija ovlašćena da odlučuje o upotrebi dinara na celoj teritoriji Republike Srbije. U skladu sa dosadašnjom višegodišnjom uobičajenom praksom, vozilom Narodne banke Srbije sredstva su upućena na prelaz Jarinje, gde je novac radi daljeg transporta trebalo da preuzme vozilo kompanije “Henderson”, koja poseduje licencu privremenih prištinskih institucija za transport novca, ali je vraćeno bez bilo kakvog obrazloženja.

"Jučerašnjim zaustavljanjem nužnog transporta dinara, koji je realizovala Narodna banka Srbije, potvrđena je namera privremenih prištinskih institucija da, uprkos pozivima i međunarodne zajednice, od 1. februara 2024. godine otpočnu sa primenom protivpravnih i nečuvenih mera sa jedinim ciljem: da se onemogući nesmetani transport i distribucija dinara i pristup građanima na Kosovu i Metohiji osnovnim sredstvima za život", saopštila je NBS.

Kažu da su donete mere - isključivo politički i etnički motivisane - te da su suprotne bilo kakvoj uporednoj profesionalnoj praksi, odnosno nepoznate su u bilo kom finansijskom sistemu, koji je iole usklađen sa međunarodnim standardima.

"Uvođenje obaveze dobijanja pojedinačnih dozvola, a ne prijavljivanja, za svaki unos novčanih sredstava preko administrativne linije, i to samo finansijskoj instituciji koja ima posebnu dozvolu Prištine, u situaciji kada je NLB Komercijalna banka – Filijala u Kosovskoj Mitrovici nakon višegodišnjih pritisaka privremenih prištinskih institucija bila

prinuđena da zatvori svoje ekspoziture – svedoči o pravoj nameri privremenih prištinskih institucija u stvaranju nepodnošljivih uslova za život svim građanima na Kosovu i Metohiji koji svoje prihode ostvaruju u dinarima", ističu.

"Dovoljno je istaći da su i predstavnici tih institucija sami priznali u svojim izjavama da je do sada transport dinara na Kosovo i Metohiju bio dozvoljen, funkcionisao transparentno i da su bili upoznati sa načinom i količinom dinara koji je transportovan čime sami osporavaju nesuvisle pokušaje da nove mere predstave kao mere u cilju očuvanja integriteta finansijskog i monetarnog sistema, a naročito imajući u vidu da se takve izjave daju od tzv. institucije koja ne emituje sopstvenu valutu, neovlašćeno proglašava evro zvaničnom valutom i jedinim sredstvom plaćanja i ne raspolaže instrumentima monetarne politike.

Za Narodnu banku Srbije su neprihvatljivi pokušaji privremenih prištinskih institucija da dalje razgovore, u cilju navodne dobrobiti svih građana na Kosovu i Metohiji koji svoje prihode ostvaruju u dinarima, svedu na nivo tehničkih razgovora i sa ciljem prihvatanja i davanja legitimiteta jednostranim i nasilnim merama koje su već preduzete. Navodnu spremnost za razgovore i brigu o srpskom stanovništvu privremene institucije najbolje su ilustrovale načinom donošenja navedenih mera, van očiju javnosti i bez javne rasprave, u koju nije bilo uključeno ni albansko stanovništvo, a kamoli predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji, i uz sve to i mimo procesa dijaloga. Iz svih navedenih razloga, Narodna banka Srbije smatra da je neophodno bez odlaganja staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nečuvene mere koje su uvele Privremene institucije u Prištini i ističe da je jedino moguće insistiranje na političkom formatu razgovora i da ne može biti reči o dogovoru privremenih institucija samouprave na Kosovu i Metohiji sa Narodnom bankom Srbije, već se i to pitanje mora rešavati isključivo u okviru dijaloga na postojećem nivou", kažu u Centralnoj banci Srbije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>