• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Amazon pod istragom: Na platformi osvanuli oglasi za prodaju ilegalnih ometača bežičnog signala

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U SAD je ilegalno koristiti, prodavati i oglašavati potrošačima uređaje koji blokiraju ili ometaju bežične signale

  • 0
amazon Foto: GK Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Američka Federalna Komisija za komunikacije (FCC) istražuje Amazon i druge trgovce zbog navodnog marketinga i prodaje ometača bežičnog signala, saopštila je ova agencija u sredu, prenosi Si-En-En.

U SAD je ilegalno koristiti, prodavati i oglašavati potrošačima uređaje koji namerno blokiraju ili ometaju bežičnesignale koje šalje druga legitimna elektronika, kao što su mobilni telefoni i GPS jedinice.

U retkom saopštenju kojim se javno potvrđuje istraga, portparol FCC-a Vil Vikvist rekao je da FCC ima nekoliko tekućih istraga nad maloprodavcima, uključujući Amazon, zbog potencijalnih kršenja pravila Komisije u vezi sa marketingom i prodajom opreme bez odgovarajućeg ovlašćenja FCC-a.

Vikvist nije precizirao koji su drugi trgovci uključeni u istragu. Istragu je prvi izvestio NBC Njuz nakon njegovog ranijeg izveštavanja o očiglednoj dostupnosti ometača signala na Amazonovom tržištu.

Ometači imaju mnogo mogućih upotreba, uključujući ometanje rada dronova, onesposobljavanje sigurnosnih kamere i blokiraju Vi-Fi mreže.

Takođe mogu da ometaju komunikaciju u hitnim službi, normalnu upotrebu telefona i kritičnu infrastrukturu kao što su aerodromski navigacioni sistemi, kako navodi FCC kao i spoljni stručnjaci. FCC kaže da proizvodnja, uvoz, prodaja ili ponuda za prodaju opreme za ometanje krši Zakon o komunikacijama iz 1934. Čak ni lokalnoj policiji nije dozvoljeno da ih koristi.

NBC Njuz je pronašao devet nezavisnih prodavaca na Amazonu koji su nedavno na prodaju nudili uređaje za ometanje signala. Svih devet listinga proizvoda nestalo je sa Amazona u roku od dva dana nakon što je NBC Njuz kontaktirao maloprodaju iz Sijetla.

Amazon je ranije ovog meseca potvrdio u e-mejlu da njegove politike poslovanja i korišćenja sajta zabranjuju uređaje za ometanje i rekao da kontinuirano nadgleda svoje tržište kako bi sprečio prodavce trećih strana da navedu zabranjene proizvode.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>