• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

EIB prošle godine investirala rekordnih 1,2 milijarde evra na Zapadnom Balkanu

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za 365 miliona evra više nego u 2022. godini, saopštila je danas Evropska investiciona banka u okviru svoje godišnje konferencije

  • 0
Brisel, Evropski parlament, Evropska Unija Foto: Shutterstock

EIB Global, finansijski ogranak Evropske investicione banke (EIB) za aktivnosti izvan Evropske unije, investirao je rekordnih 1,2 milijarde evra širom Zapadnog Balkana 2023. godine, što je za 365 miliona evra više nego u 2022. godini, saopštila je danas Evropska investiciona banka u okviru svoje godišnje konferencije.

Investicije su namenjene projektima održive i energetske tranzicije koji podržavaju pristupanje regiona Evropskoj uniji (EU), ekonomske i klimatske ciljeve, kao i ciljeve u pogledu povezanosti, navodi se u saopštenju.

- Finansijska sredstva potpisana su za projekte u okviru Ekonomsko-investicionog plana i inicijative Globalni izlaz, strateškog instrumenta EU za premošćavanje infrastrukturnih nedostataka i unapređenje životnog standarda - izjavio je potpredsednik EIB odgovoran za Zapadni Balkan Kirijakos Kakuris.

Prema njegovim rečima, prošle godine su obezbeđena bespovratna sredstva u iznosu od čak 475 miliona evra u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan i inicijative EIB za ekonomsku otpornost.

Najveći deo sredstava, 58 odsto, odnosno 693 miliona evra namenjen je bezbednijem, održivom saobraćaju, odnosno železničkim prugama u Srbiji (sekcija Beograd-Niš) i Severnoj Makedoniji (Kriva Palanka-bugarska granica), dodaje se u saopštenju.

Banka EU ugovorila je dodatno finansiranje za modernizaciju gradskog prevoza u Sarajevu i projekat rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja u Srbiji.

EIB je naglasila da je u 2023. godini izdvojila 275 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima, što predstavlja 23 odsto ukupnog finansiranja u prošloj godini.

Preostala sredstva će biti usmerena za projekte u oblasti energetike, vodosnabdevanja, zdravstva i obrazovanja.

- Zahvaljujući saradnji u okviru Tima Evropa sa našim partnerima na Zapadnom Balkanu, Evropskom komisijom i međunarodnim finansijskim institucijama, mogli smo maksimalno da iskoristimo savetodavne i finansijske resurse u korist stanovnika regiona -istakao je Kakuris.

On je u ime Evropske investicione banke pozdravio pokretanje novog Razvojnog plana Komisije koji će, prema njegovim rečima, "ubrzati ključne reforme, doneti veći ekonomski prosperitet, napredak u približavanju Evropskoj uniji i jačanje inicijativa poput zajedničkog regionalnog tržišta".

Pored finansiranja, banka je obezbedila tehničku savetodavnu podršku za pripremu i sprovođenje projekta vodosnabdevanja u Tirani, kao i kreditnu liniju za klimatske projekte za male biznise u Severnoj Makedoniji.

U okviru programa JASPERS koji finansira EU savetodavna podrška za region će se utrostručiti, sa budžetom od 20 miliona evra za narednih šest godina, zaključuje se u saopštenju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>