• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čarli Manger je deo svog bogatstva dao "kineskom Vorenu Bafetu", koji ga je pretvorio u pola milijarde dolara

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Impresioniran Lijevim umećem u oblasti investicija, Manger ga je podržao ličnim sredstvima kada je Li krenuo u novi fondovski poduhvat 2004. godine

  • 0
Čarli Manger Charlie Munger Foto: Profimedia/AFP/Johannes EISELE

Početkom 2000-ih, nedavno preminuli potpredsednik Berkšir Hataveja Čarli Manger napravio je hrabar, ali proračunat finansijski potez. Značajan deo porodičnog bogatstva, 88 miliona dolara, poverio je Li Luu, koji se često naziva kineskim Vorenom Bafetom. Ova hrabra investicija, iako je nosila svoj deo rizika, ne samo da je ostala bezbedna, već je i doživela značajan rast. Sada se procenjuje na oko 400 miliona dolara.

"Tih 88 miliona dolara je postalo četiri ili pet puta više", rekao je svojevremeno Čarli Manger.

Njihov prvi susret dogodio se u rezidenciji zajedničkog prijatelja u Los Anđelesu ubrzo nakon što je Li završio fakultet. Manger je u početku delovao kao pomalo rezervisan, zaokupljen svojim mislima, a ne potpuno uronjen u razgovor.

Uprkos ovom početnom utisku, njihov diskurs je bio prožet Mangerovim sažetim, ali duboko pronicljivim rečima mudrosti. Tek sedam godina kasnije, tokom ručka za Dan zahvalnosti 2003. godine, Manger i Li su se upustili u ono što je Li opisao kao „dug razgovor od srca“.

Impresioniran Lijevim umećem u oblasti investicija, Manger ga je podržao ličnim sredstvima kada je Li krenuo u novi fondovski poduhvat 2004. godine prenosi Yahoo Finance.

Lijeva najpoznatija investicija je u BID Co. Ltd., proizvođača baterija i električnih vozila. Li je prvobitno investirao u BID 2002. godine, potez koji je postavio temelje za investiranje Bafeta i Mangera šest godina kasnije.

Manger je, priznajući izuzetan uspeh, opisao ranu investiciju u BID kao „čudo“. U intervjuu za CNBC, rekao je da je BID nadmašio Teslu Inc. u Kini, što je izjava koja je u suprotnosti sa Bafetovim stavovima o industriji električnih vozila.

Dok je Manger ukazao ogromno poverenje Liju, smatrajući ga jedinim autsajderom kome je ikada poverio svoje finansije, on je takođe predvideo da će Li na kraju preuzeti značajnu ulogu u Berkšir Hataveju.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>