• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Momirović: Razmena sa Grčkom za 10 godina povećana sa 360 na oko 800 miliona evra

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Momirović je dodao da će se grupi zemalja sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, uskoro pridružiti i Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat sa kojima su praktično okončani pregovori

  • 0
Tomislav Momirović

Foto: Đ. K. MUST

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je u poslednjih 10 godina vrednost ukupne robne razmene između Srbije i Grčke značajno uvećana, sa 360 miliona evra u 2012. godini na skoro 800 miliona evra u 2023. godini, što predstavlja povećanje za više od 120 odsto.

On je govoreći na srpsko-grčkom poslovnom forumu koji se održava u Palati Srbija, rekao da kompanije koje imaju proizvodnju u Srbiji i čiji proizvodi su stekli domaće poreklo, imaju priliku da plasiraju svoje proizvode i usluge po preferencijalnom tretmanu na tržištu od 2,7 milijardi potrošača.

Reč je o tržištu Evropske unije, Kine, Evroazijske ekonomske unije, jugoistočneEvrope - CEFTA i Turske, što znači da im je omogućen uvoz na pomenuta tržišta bez carina na uvoz ili po sniženim carinskim stopama.

Takođe, proizvodi plasirani na tržišta SAD, Japana, Australije uživaju tretman najpovlašćenije nacije.

Momirović je dodao da će se grupi zemalja sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, uskoro pridružiti i Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat sa kojima su praktično okončani pregovori.

"Posebno želim da istaknem da je Srbija prošlog oktobra potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom. Sporazumom je dogovoreno međusobno ukidanje ili smanjenje carina na uvoz, što podrazumeva da će stupanjem na snagu sporazuma prisutnim grčkim kompanijama i potencijalnim grčkim investitorima u Srbiji dati velike mogućnosti za izvoz robe bez carine na ogromno kinesko tržište", ukazao je on.

Naglasio je da je pored ove značajne komparativne prednosti u vidu bescarinskog ili preferencijalnog pristupa najvećim svetskim tržištima, kada je reč o poslovanju u Srbiji važno napomenuti i da tržište rada u Srbiji nudi kvalifikovanu radnu snagu po konkurentnim tržišnim uslovima, posebno u poredjenju sa zemljama Evropske unije (EU).

"Srbija je 2023. godine privukla više od 4,5 milijardi evra stranih direktnih investicija. Rast BDP-a iznosio je oko 2,5 odsto, što Srbiju svrstava među najbrže rastuće ekonomije u Evropi", istakao je on.

Dodao je da je kao ministar zadužen za sektor spoljne trgovine, posebno ponosan na rezultate koje je Srbija ostvarila u spoljno trgovinskoj razmeni roba i usluga u 2023. koja je dostigla približno 86 milijardi evra, što predstavlja rast od 300 odsto u odnosu na period od pre 11 godina.

Momirović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je na današnjem sastanku prisutan veliki broj kompanija i što će one imati priliku da kroz direktne kontakte, zaključe nove poslove i dogovore nove investicije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>