• 3

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tanasković: Prošla godina najuspešnija godina za srpsku poljoprivredu

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Istakla je i da je naša poljoprivredna proizvodnja dosta usitnjena i da mora da se radi na njenom ukrupnjavanju kako bi mogli da se isprate zahtevi velikih tržišta

  • 3
Agro sajam, Jelena Tanasković, Kristofer Hil Foto: Marko Jovanović

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da je Srbija u prošloj godini imala najuspešniju poljoprivrednu godinu u poslednjoj deceniji i da je posebno važno da je to ostvareno u trenutku velike destabilizacije na evropskom tržištu.

Ona je na poslovnom forumu Srbija-Grčka kazala da taj podatak potvrđuje i činjenicu da je poljoprivreda u prva tri prioritetna sektora Srbije, što pokazuje i vrednost opredeljenog budžeta za ovu godinu i ulaganja u taj sektor.

- Poljoprivredni budžet smo povećali sa prošlogodišnjih 60 i nešto milijardi dinara na 119 milijardi dinara ove godine, što mislim da je izuzetno važno, kao što su važne i mere koje donosi Vlada Srbije kad je u pitanju poljoprivreda i prehrambena proizvodnja - rekla je Tanasković.

Ona je navela da se pored značajnih ulaganja radi i osmišljena promena kompletnog sistema vođenja i kontrole poljoprivrede i da je ona u celosti digitalizovana prethodne godine, po pitanju subvencija i njihovog korišćenja.

- Ne stajemo, idemo dalje u pravcu digitalizacije i ono što je sada ispred nas je čuveni evropski projekat Elpis, koji započinjemo ove godine, i sa kojim ćemo nadam se imati potpunu kontrolu korišćenja subvencija. Sve je to u cilju razvoja poljoprivrede , jer jednostavno mi smo, kao država, stavili akcenat na proizvodnju hrane i od toga nećemo sigurno odustati - naglasila je ministarka.

Ona je dodala da je akcenat stavljen i na uvećanje stočnog fonda, kao i drugih kultura i celokupne poljoprivredne proizvodnje.

Prema rečima Tanaskovićeve, Srbija bi trebalo da iskoristi sve prednosti koje ima zahvaljujući potpisanim sporazumima o slobodnoj trgovini između ostalog i sa Kinom i da zahvaljujući tim benefitima kao jedina evropska zemlja pod veoma povoljnim uslovima plasira poljoprivredne proizvode na tržištu kao što je kinesko.

Ona je pozvala grčke firme da dođu i investiraju u Srbiju.

Istakla je i da je naša poljoprivredna proizvodnja dosta usitnjena i da mora da se radi na njenom ukrupnjavanju kako bi mogli da se isprate zahtevi velikih tržišta.

- To je jedan od sledećih koraka u našem razvoju poljoprivredne proizvodnje. Mislim da je izuzetno bitno to što stvaramo sa subvencijama koje su primarnim proizvođačima najvažnije, stvaramo i tržišni ambijent u kojem štitimo naše primarne poljoprivredne proizvođače i pokušavamo kao država apsolutno da im omogućimo priotritet na tržištu - rekala je Tanaskovićeva.

Istakla je i da je razmena između Grčke i Srbije u protekle četiri godine drastično povećana i to ocenila kao početak buduće još obimnije saradnje.

- Mi imamo zaista puno zajedničkih tema kada je privreda u pitanju i sigurna sam u to da su grčki privrednici prepoznali ulaganje u ovom trenutku i moram da vas pozovem da ne izgubite korak s vremenom, jer sve što ćemo mi uraditi jeste unapređenje i podrška - rekla je ona.

Prema njenim rečima, Ministarstvo poljoprivrede svako stoji svima zainteresovanima za saradnju, kao i za neophodna pojašnjenaj i podršku.

- Jedan od izuzetno značajnih razvojnih projekata, kako za našu poljoprivredu, tako i za našu zemlju je unapređenje i izgradnja sistema za navodnjavanje. Započeta je izgradnja, rekonstrukcija i sanacija sistema za navodnjavanje na 128.000 hektara, ukupne vrednosti 150 miliona evra, a završetak radova se očekuje 2026 - rekla je Tanaskovićeva.

Dodala je da se trenutno vode pregovori za nove kreditne aranžmane, kako bi se nastavilio sa finasiranjem projekata za navodnjavanje.

Najavila je i da se ovih dana ministarstvo priprema za puštanje novih mera iz IPARD 3 programa,za šta je iz EU izdvojeno 280 miliona evra, a država Srbija učestvuje sa oko 90 miliona evra, što znači da će ukupno biti 370 miliona evra.

Taj novac će, kako je objasnila, biti uložen u modernizaciju poljoprivrede i poljoprivredne mehanizacije.

- Pregovaramo i o novim kreditnim linijama sa Svetskom bankom za finansiranje poljoprivrednika u takozvanom projektu konkurentne poljoprivrede, gde im pomažemo bespovratnim sredstvima za ulaganje u mehanizaciju - navela je ministarka.

Naglasila je da su to izuzetno značajne stvari za nekog ko razmišlja u ovom trenutku da bi mogao da uđe u poljoprivrednu proizvodnju u našoj zemlji.

(Telegraf.Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gedza

    12. februar 2024 | 17:22

    Toliko je dobra da su od prošle godine još 10% manje gazdinstava, da nam je prosečna starost seljaka 60 godina, da je sa 650 000 goveda došlo do 150 000, da nije ostalo ni ovaca ni svinja ni živine u selu,puškom da ih tražiš pre ćeš zeca ili fazana isterati. Dobra je toliko da još od prethodnih godina kredit vučemo,da nemamo za gumu traktorsku da kupimo a traktori 50 godina stari, da živimo kao bednici sa penzijom od 110 evra i radimo dok ne umremo. Možda je bila dobra za onih 78 000 fiktivnih krava. Za mene realnog seljaka katastrofalna. Em ubilo nevreme em cene da gore biti ne može. Koliko je dobro junicu ko dukat sam nudio da prodam svima redom niko nije hteo,ja je nemam gde objekat nemam u klanicu data k'o kiša sam plak'o.

  • Nada

    13. februar 2024 | 17:09

    Aman, bila je za subvencije. Sta je sa malinama? Jos uvek nisam naplatila kao ni stetu za poplavljenu heljdu i krompir????

  • Слађана Точиловац Шаљић

    12. februar 2024 | 16:42

    Браво!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>