• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Iz udobne fotelje vašeg doma do dokumenata na klik: Zašto već danas treba da postanete eGrađanin?

M. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Biti eGrađanin podrazumeva da koristite digitalne usluge i platforme koje Vam omogućavaju lakše obavljanje administrativnih i poslovnih obaveza

  • 1
kuća, rad na računaru, računar Foto: Shutterstock/G-Stock Studio

Digitalizacija je donela neverovatne promene u načinu na koji komuniciramo i poslujemo sa državnom administracijom. Tradicionalni administrativni procesi često su bili složeni, vremenski zahtevni i opterećeni papirologijom. Danas je sve lakše, jer se i državna administracija digitalizovala i mnoge usluge možemo završiti onlajn. Preduslov je da imamo svoj digitalni identitet, odnosno da postanemo eGrađani.

Šta to znači? Biti eGrađanin podrazumeva da koristite digitalne usluge i platforme koje Vam omogućavaju lakše obavljanje administrativnih i poslovnih obaveza.

Evo i najmanje 10 razloga zbog kojih bi odmah trebalo da postanete eGrađanin:

Jednostavan pristup uslugama

Umesto da čekate na šalterima u gužvi, često se ubeđujući da li ste na redu Vi ili gospodin/gospođa pored, svaki eGrađanin usluge državne uprave koristi pristupajući na portale različitih državnih institucija, iz udobnosti svoga doma ili bilo kog drugog mesta, kada za to ima vremena.

Pare, novac, sat, vreme Foto: Shutterstock

Ušteda vremena

Da, onlajn pristupom takođe štedite sate i sate svog dragocenog vremena, ne samo čekajući u institucijama i ustanovama nego i u odlasku i povratku.

Smanjenje birokratije

Digitalizovana državna administracija smanjila je birokratiju i potrebu da skupljate različitu dokumentaciju, koju biste onda prilagali na šalteru. Državne službe su u velikoj meri integrisane i samostalno po potrebi i službenoj dužnosti pristupaju dokumentaciji o građanima kroz brojne registre, tako da nema više potrebe da budete njihovi kuriri.

Možete zakazati termine za vađenje pasoša ili lične karte

Zakazivanje se vrši preko Portala eUprava, a na Vama je da odaberete vreme koje Vam odgovara.

Šalter, dokumenta Foto: Shutterstock

Imate eSanduče

eSanduče je i digitalno poštansko sanduče u koje Vam stiže dokumentacija koju šalje javna uprava. Na primer, ukoliko naručite izvod iz matične knjige rođenih i želite da Vam taj dokument stigne u elektronskom obliku, ovaj dokument Vam stiže u eSanduče. Isto tako, svim građanima koji su se registrovali na Portalu za elektronsku identifikaciju eID, rešenja o porezu na imovinu stižu u eSanduče.

Možete onlajn dobiti eIzvode

Pored pomenutog izvoda iz matične knjige rođenih, onlajn možete naručiti i dobiti i izvod iz matične knjige venčanih ili uverenje o državljanstvu. Sva dokumenta koja stižu na ovaj način su besplatna, a validna su isto kao i dokumenta u papirnoj formi!

Onlajn kupovina je doživela bum ove godine Foto: Shutterstock

Plaćanje usluga onlajn

Na adresi plati.euprava.gov.rs možete generisati sve uplatnice za plaćanje administrativnih taksi i naknada Ministartva unutrašnjih poslova. Takse i naknade možete uplatiti elektronski, ili možete sačuvati kreiranu uplatnicu i platiti je u pošti ili banci.

Ekološki prihvatljiviji način komunikacije

Time što ste se odlučili da za izvršavanje administrativnih obaveza koristite elektronsku umesto papirne dokumentacije, direktno ostvarujete pozitivan uticaj na okolinu, smanjujući potrošnju resursa i emisiju štetnih gasova.

Digitalni pristup obrazovnom i zdravstvenom sistemu

Kao eGrađanin možete pristupiti obrazovnim resursima, elektronskom dnevniku, ili zdravstvenim uslugama onlajn. Na primer, ukoliko se prijavite na portal eZdravlje, možete pogledati kompletan zdravstveni karton za sebe i za decu, tako da uz samo nekoliko klikova možete doći do istorije bolesti, rezultata, mišljenja lekara i slično.

Par mladi muž i žena stan Foto: Shutterstock

Lakše vođenje poslovanja

Ako ste preduzetnik i istovremeno i eGrađanin, omogućen Vam je jednostavan pristup poslovnim registrima, plaćanje poreza i vođenje administracije Vašeg preduzeća. To podrazumeva i daljinsko potpisivanje dokumentacije, korišćenje sistema eAgrar, eFakture, Moja prva plata, LPA i brojnih drugih. Preko 2 miliona građana u Srbiji već su eGrađani i koriste stotine usluga za građane i privredu.

eGrađanin može postati svako ko se registruje na portalu eid.gov.rs jednim od tri načina prijave: korisničkim imenom i lozinkom, mobilnom aplikacijom Consent ID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom. Više o načinima registracije saznajte OVDE.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    19. februar 2024 | 09:22

    Sve dok je to opcija a ne moranje, dobro je. Inace imam elektronski potpis vec par godina...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>