• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpski privatnik razbesneo sve na Sretenje: "Kod mene se radi, isplata dupla. Ko neće, nema povećanja plate"

M. P.
S. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpski privatnik dodao je da ko neće da radi na Sretenje nema povećanja plate u narednih godinu dana

  • 4
dan državnosti, privatnik Foto: Shutterstock/Freepik/Telegraf

Pre par dana pitali smo vas kako ćete provesti Dan državnosti, koji se praznuje 15. i 16. februara neradno, odnosno da li ćete ova dva dana iskoristiti da odmorite ili ćete ih provesti u radu. To je bila idealna prilika da oslušnemo i kako razmišljaju privatnici, a jedan komentar poslodavca na naš tekst razbesneo je mnoge na Sretenje. Kako je pojasnio, kod njega se zakon poštuje i svako će dobiti "uvećanu" dnevnicu za rad na praznik, ali ako radnik odbije da radi "neće imati povećanje plate godinu dana".

"Kod mene se radi, isplata dupla, po zakonu. Ko neće - nema povećanja plate godinu dana. Pa nek traže dalje, prodavaca koliko hoćeš, plata 100.000 ne baš", napisao je privatnik i dobio desetine minusa na komentar.

Sa druge strane jedan trgovac upozorava da mu se neradni dan "tarifira kao slobodan".

"Dakle, ne dobijam ništa. Pošteno bi bilo da dobijem uvećanu dnevnicu ili da ne radim taj dan, pošto je neradan dan, a da regularan slobodan dan imam neki drugi dan u nedelji. Međutim, ne, ja regularan slobodan dan dobijem na dan praznika, tako da praktično ne dobijem ništa".

A šta kaže anketa, koliko vas odmara danas?

Sudeći po odgovorima u anketi, "mrtva trka" je između onih koji će ove dane spojiti sa vikendom i onih koji će steći pravo na "uvećanu" dnevnicu. U komentarima su se j

Više od polovine anketiranih reklo je da će 15. i 16. februar iskorstiti da odmore (52,38 odsto ispitanih, odnosno 110 njih), dok će u radu provesti nešto manji broj, 47,62 odsto, tačnije 100 ljudi.

Ako ste od onih koji ovih dana odmaraju, a i dalje se nećkate da li da odete negde, Telegraf je proverio gde još ima mesta i koliko bi vas odmor stajao. Od boravka kraj reke do šetnje na planini, izbora i dalje ima, ali i u velikom rasponu cena - od 8.000 do 90.000 dinara za tri noćenja.

Ipak, ako radite, važno je da znate svoja prava. Zakonom o radu, svi koji rade na dan praznika, koji se praznuje neradno, ima pravo na uvećanu zaradu i to najmanje 110 odsto od osnovice za rad na dan praznika.

Praktično, to znači da ako radite oba dana praznika, "ispašće kao da ste radili četiri".

Prema Zakonu se dodaje i da, ako su se istovremeno stekli uslovi po više osnova (rad noću, prekovremeni rad...) utvrđenih u stavu 1. pomenutog člana, procenat uvećane zarade ne može biti niži od zbira procenata po svakom od osnova uvećanja.

Proverili smo i kako će raditi prodavnice, pošte, pijace...

odmaranje Foto: Shutterstock

Neradni dani u 2024. godini

Nakon obeležavanja Dana državnosti čeka nas još sedam neradnih dana u ovoj godini. Prvi sledeći neradni dani su u vreme obeležavanja Praznika rada, 1. i 2. maja, koji se ove godine spajaju sa Uskršnjim praznicima, pa ćemo tada imati čak šest spojenih neradnih dana. I pred kraj godine očekuje nas Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji pada 11. novembra i takođe se praznuje neradno.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nada

    15. februar 2024 | 11:50

    Sta se pravite blesavi, pa drzavne praznike praznuju samo drzavne sluzbe i to jos spajaju sa vikendima i Bog da ih vidi...Kad je obican radnik imao spojeni vikend a jos i da otputuje negde, misaona imenica...

  • Nena

    15. februar 2024 | 11:58

    U bivšoj državi Jugoslaviji na državne praznike se nije radilo, čak ni privatnici zanatlije. Država je bila ozbiljna, praznici su se poštovali, a i radnička prava. Danas je profit postao Bog kojem se ljudi klanjaju, a i država ne radi ništa po pitanju poštovanja neradnih praznika odnosno po pitanju poštovanja same države.

  • Ja sam ja

    15. februar 2024 | 16:54

    Pa gospodo za sve praznike sve trgovine rade, a vas bas briga. U ovoj drzavi radnik najmanje ima prava, nema nikakva prava. Svako moze da mu radi sta hoce, kaze, ali ako uzvrati odbije mu se od plate ili u najgorem slucaju dobije otkaz. Neke trgovine rade i za bozic, uskrs, novu godinu, to je sramota. Nekada se nije radilo za svaki drzavni praznik, nije se radilo za uskrs, bozic i novu godinu, a danas kao da mi nemamo porodice, decu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>