• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi krug sanacije kuća i stanova, Telegraf saznaje: Postojaće posebni uslovi za socijalno ugrožene kategorije

Vreme čitanja: oko 2 min.

U narednih mesec ili dva Ministarstvo će objaviti novi javni poziv

  • 0
Fasade Foto: Shutterstock

Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo je sanaciju 600 zgrada širom Srbije, što će podrazumevati zamenu fasada i povećanje energetske efikasnosti, kao i energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova. U narednim nedeljama biće raspisani konkursi, a ekipa Telegrafa proverila je kome će tačno biti namenjeni.

Kako nam je rečeno iz Ministarstva, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) pokrenut je projekat „Energetske sanacije stambenih, više-porodičnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja – Javni ESCO Projekat".

Ovaj projekat podrazumeva energetsku sanaciju stambenih, više-porodičnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja na teritoriji jedinica lokalnih samouprava sa kojima je Ministarstvo dogovorilo učešće u Projektu.

- Počev od 23. oktobra, objavljeni su javni pozivi u 15 jedinica lokalnih samouprava u Srbiji, pozivi su u većini jedinica lokalnih samouprava zatvoreni, a poslednji će biti otvoreni do kraja februara - navode iz Ministarstva.

Do sada se prijavilo oko 1.500 zainteresovanih stambenih jedinica, a plan je da se kroz ovaj program sanira više od 500 zgrada i oko milion metara kvadratnih.

- Cilj ovog projekta je energetska sanacija zgrada sa najvećom specifičnom potrošnjom i prelazak na naplatu po potrošnji. Građani će svoj deo investicije otplaćivati kroz račune za grejanje u okvirnom periodu od oko 10 godina, i to na način da će im računi u tom periodu ostati isti. Država će pokriti troškove izrade elaborata energetske efikasnosti i druge neophodne dokumentacije, kao i deo investicionih troškova. Benefiti su višestruki, kako za građane u smislu sopstvenog uticaja na potrošnju energije za grejanje zimi i hlađenje leti, zatim povećanje vrednosti nekretnine, povećanje komfora življenja i sl, ali i za samu jedinicu lokalnu samoupravu budući da će ova sanacija poboljšati vizuelni izgled jedinice lokalne samouprave - navode iz MRE za Telegraf Biznis.

Nakon sanacije očekuju se uštede za više od 35%

Energetska sanacija i porodičnih kuća i stanova

Iz Ministarstva navode da su zaključeni ugovori sa 130 jedinica lokalne samouprave, te da će u narednih mesec ili dva Ministarstvo objaviti novi javni poziv za jedinice lokalne samouprave koje će nakon toga objaviti nove javne pozive za građane.

- Uslovi ostaju isti, a to su vlasništvo nad objektom ili pisana saglasnost vlasnika, minimalna potrošnja u prethodnom mesecu od 30 kilovata, da je objekat nastanjen i da je pribavljen predračun o vrednosti radova od firmi koje se nalaze na listi konkretne jedinice lokalne samouprave. Pored toga, ovog puta je novina i to što će posebni uslovi važiti za socijalno ugrožene kategorije i trenutno smo u procesu definisanja tih uslova - dodaju iz Ministarstva.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>