• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova tri rešenja za dinar na KiM je predložila Američka privredna komora

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naglašavaju da je imperativ da se razmotre kratkoročne implikacije koje uredba ima na finansijsko blagostanje građana Kosova i Metohije

  • 0
Novac dinari 5000 dinara brojanje novčanice Foto: Shutterstock

Američka privredna komora u Prištini predstavila je danas tri alternative za rešenje pitanja dinara uz obrazloženje da razumeju potrebu za regulatornim nadzorom, kako bi se osigurala finansijska stabilnost, ali da je imperativ da se razmotre kratkoročne implikacije koje uredba ima na finansijsko blagostanje građana Kosova i Metohije.

Kako je navedeno, u uredbi koju je donela tzv. CBK, pogrešno je navedeno da samo evri mogu da se koriste za potrebe plaćanja na KiM, pri čemu se efektivno isključuje upotreba drugih valuta u transakcijama između strana, ali da je važno napomenuti da, iako evro zadržava status legalnog sredstva plaćanja, to ne isključuje upotrebu drugih valuta u transakcijama, u slučajevima kada uključene strane postignu zajednički dogovor.

- Dakle, tvrdnja uredbe o isključivoj upotrebi evra može biti pogrešno protumačena i zato zahteva reviziju da bi bila jasna - navodi Američka privredna komora.

Zbog toga je, navodi se Komora predložila tri alternative.

Prva alternativa podrazumeva korišćenje institucija za transfer novca između tzv. Kosova i Srbije, za koju se smatra da iako je izvodljiva, može da bude manje praktična i skuplja za pojedince.

Druga alternativa podrazumeva otvaranje bankovnog računa od strane Vlade Srbije u Srbiji za "međudržavne transakcije" sa odgovarajućim dinarskim računima u prištinskim bankama, uz napomenu da taj metod nudi praktično rešenje kroz postojeće bankarske odnose, uz svu moguću logističku složenost.

Treća alternativa nudi direktni transfer sredstava iz bilo koje banke u Srbiji u bilo koju konkretnu banku na KiM za distribuciju na račune pojedinačnih korisnika, za koju Komora ističe da ta opcija pojednostavljuje proces i istovremeno obezbeđuje usklađenost sa regulatornim zahtevima.

Ističe se da je u svim alternativama, od ključne važnosti pozabaviti se licenciranjem institucija za uvoz valute, kako bi se obezbedila adekvatna ponuda dinara na Kosovu i dodaje da Komora naglašava važnost uravnoteženih regulatornih mera, koje promovišu finansijsku inkluziju i olakšavaju "međudržavne ekonomske aktivnosti".

- Američka komora traži od svih zainteresovanih strana da razmotre implikacije nedavno usvojene uredbe i istraže rešenja za saradnju koja podržavaju regulatorne ciljeve kao i ekonomski pragmatizam - navela je Komora.

Takozvana CBK donela je uredbu kojom se od 1. februara brani upotreba dinara na KIM, a pre dva dana je saopštila da je u saradnji sa bankama i drugim finansijskim institucijama preduzela dodatne mere za kako kažu, lakše sprovođenje uredbe o zabrani korišćenja srpskog dinara.

Rok koji su odredili, kako navode, neće moći da bude duži od tri meseca.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>