• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Voren Bafet prodao deonice Epla i zbunio investitore: Gde je novac otišao ovaj put?

A. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gde je novac otišao znaće se kad Berkšir uputi svoj godišnji izveštaj, a sam Bafet godišnje pismo deoničarima, što se očekuje 24. februara

  • 0
Warren Buffett, Voren Bafet Voren Bafet / Foto: Tanjug/AP

Holding kompanija Berkšir Hatavej (Berkshire Hathaway) u sredu je saopštila da je smanjila svoj ogroman udeo u kompaniji Epl (Apple) i naterala investitore da nagađaju šta bi mogla biti velika nova investicija Vorena Bafeta, piše Investitor.me.

Berkšir je prodao 10 miliona akcija u četvrtom tromesečju, ali i dalje poseduje više od 905 miliona njih u vrednosti od oko 174 milijarde dolara.

Iako je Bafet pokretao Berkširovu investiciju u Eplu, prodaju akcija u proizvođaču Ajfona mogao je da izvrši i jedan od njegovih portfolio menadžera Tod Kombs ili Ted Vešler, koji nadgledaju neke važne investicije konglomerata, ocenjuje Rojters, a prenosi portal Poslovni.hr.

Berkšir je prijavio da više nema udela u kompaniji za izgradnju kuća DR Horton, osiguravajućem društvu Gloub lajf,  osiguravajućoj i investicionoj kompaniji Merkel i brazilskom procesoru kreditnih kartica StounKo, nakon što je krajem septembra držao više od milijardu dolara tih akcija.

Konglomerat sa sedištem u Omahi (američka savezna država Nebraska), istovremeno je povećao svoj udeo u naftnoj kompaniji Ševron, jednom od njenih najvećih holdinga i smanjio svoje učešće u vlasništvu proizvođača kompjutera i štampača HP-u i medijskoj kompaniji Paramaunt Global, koja je inače najavila otpuštanja.

Drugi kvartal zaredom, Berkšir je dobio dozvolu od američke Komisije za hartije od vrednosti i berzu da privremeno čuva jednu ili više svojih deonica u tajnosti.

To je zato što investitori često pokušavaju da se oslone na ono što Berkšir radi, a što odražava Bafetovu reputaciju kao jednog od najvećih svetskih investitora. Berkšir preferira da investitori ne gomilaju deonice pre nego što završi s kupovinom.

U svom izveštaju za treće tromesečje u novembru, Berkšir je nagovestio da njegova poverljiva investicija može uključivati ​​banku, finansijsku ili osiguravajuću kompaniju, jer je nedavno potrošio 1,2 milijarde dolara na akcije u tom sektoru.

Gde je novac otišao znaće se kad Berkšir uputi svoj godišnji izveštaj, a sam Bafet godišnje pismo deoničarima, što se očekuje 24. februara.

Bafet vodi Berkšir od 1965. godine. Konglomerat poseduje desetine preduzeća, uključujući osiguravajuću kuću Geiko, železnicu BNSF, energetske i industrijske kompanije, te potrošačke brendove kao što su Bendžamin Mur, Deri kvin, Durasel, Frut of d lum i druge.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>