• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

The Body Shop u Nemačkoj takođe odlazi u stečaj

M. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Okružni sud u Dizeldorfu imenovao je Biner Bahr iz advokatske firme White & Case za privremenog stečajnog upravnika

  • 0
The Body Shop Foto: Shutterstock

Ubrzo nakon što je kozmetički lanac The Body Shop podneo zahtev za stečaj u Velikoj Britaniji, nemačka kompanija za prodaju i licenciranje brenda takođe je učinila isto. Kompanija The Body Shop Germany GmbH podnela je u sredu odgovarajuću prijavu Okružnom sudu u Dizeldorfu, navodi se u saopštenju suda, a prenosi nemački Spiegel.

Okružni sud u Dizeldorfu imenovao je Biner Bahr iz advokatske firme White & Case za privremenog stečajnog upravnika. Ber je za nemački medij rekao da želi da dobije pregled situacije.

Prema informacijama, The Body Shop Germany GmbH je u finansijskoj 2021. godini prodavao prirodne kozmetičke proizvode u 66 sopstvenih prodavnica, kao i na mreži i, u manjoj meri, kroz franšizne filijale i shop-in-shop lokacije. U toj godini kompanija je zabeležila prodaju od oko 23 miliona evra u Nemačkoj i zapošljavala je više od 350 ljudi.

Grupu Body Shop je pre nekoliko meseci preuzeo minhenski finansijski investitor Aurelius. Britanska podružnica je u utorak podnela zahtev za postupak zaštite poverilaca.

Eksplicitno je rečeno da to neće uticati na poslovanje u drugim zemljama. Lanac ima oko 200 filijala u Velikoj Britaniji sa sedištem u Londonu. Kompanija je trenutno prisutna na 89 tržišta.

Očekuje se da će belgijski ogranak sledeći podneti zahtev za stečaj prenosi britanski Guardian.

Aurelius je pristao da plati 207 miliona funti za The Body Shop u novembru prošle godine i preuzeo je kontrolu u januaru. Platio je samo 117 miliona funti unapred, sa dodatnih 90 miliona funti „zarade“ koja bi bila isplaćena samo ako The Body Shop postigne određene finansijske ciljeve. Pošto su veliki delovi poslovanja sada rasprodati i očekuje se da će se zatvoriti, nije jasno da li će ti ciljevi biti postignuti.

Podrazumeva se da je status određenog broja zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Švedsku, nejasan jer direktori u tim zemljama nisu potpisali dokumente o finalizaciji prenosa vlasništva.

Nedavno je Aurelijus pristao da proda poslovanje kompanije u većini kontinentalne Evrope i delovima Azije kompaniji za upravljanje imovinom.

Pretpostavlja se da je kupac Alma24, kompanija koju kontroliše Fridrih Trautvajn, izvršni direktor koji ima bliske veze sa Aureliusom prenosi Guardian. Takođe se smatra da je Alma24 preuzela kontrolu nad The Body Shop-om u Japanu i Irskoj.

Izvori su rekli da se očekuje da će operacije The Body Shop-a u Irskoj, Austriji i Luksemburgu, koje zajedno imaju oko 20 prodavnica i više od 100 zaposlenih, uskoro biti stavljene pod administraciju. Austrijski i francuski sajtovi nisu radili u petak.

Očekuje se da će poslovanje grupe u Kanadi i Australiji, koje su bile uspešne, ostati otvorene.

Jedan dobro pozicioniran izvor je rekao: "Danas ne razumemo ko je vlasnik, a ko je odgovoran za ljude".

Aurelius je glavni kreditor britanskog ogranka The Body Shop-a i stoga se očekuje da će otkupiti smanjenu verziju poslovanja, sa samo 100 prodavnica, od administratora.

Ipak, podsetimo, ovo neće uticati na prodavnice u Srbiji. Telegraf Biznis pisao je zašto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>