• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova prevara na Bookingu: Pazite se, evo kako pokušavaju da vas pokradu

A. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ukoliko često putujete koristeći usluge smeštaja preko Booking.com, obavezno ovo pročitajte i pogledajte video, jer u pitanju je nova vrsta velike prevare i krađe podataka s kartica

  • 1
Booking prevara Foto: Privatna arhiva

Ukoliko često putujete koristeći usluge smeštaja preko Booking.com, obavezno ovo pročitajte i pogledajte video u prilogu, jer u pitanju je nova vrsta prevare, koja deluje toliko uverljivo da možete bukvalno za tren oka biti pokradeni. Sam Booking.com nije učesnik u prevari, ali je njihova platforma očigledno hakovana i iskorišćena za pokušaj krađe podataka njihovih korisnika.

Poslednjih nekoliko meseci dosta korisnika popularne platforme za putovanja Booking.com žalilo se na istu stvar: U DM na samom bookingu su im stizale poruke od hotela u kojima su već rezervisali ili već uplatili smeštaj uz zahtev da se klikne na link i potvrde podaci o platnoj kartici. Svako ko bi kliknuo i nastavio proces postao bi potencijalna žrtva prevare kojoj bi platna kartica mogla da bude zloupotrebljena, a novac sa računa skinut.

Nama se ovak slučaj dogodio u poslednjih nekoliko meseci, kada smo od hotela, koji smo rezervisali 6 meseci unapred dobili čak 4 puta poruke koje su bile potpisane ili imenom hotela ili kao Booking Support... poruke su mahom bile slične i traženo nam je da "ponovo damo podatke o platnoj kartici u svrhu ažuriranja", i da će nam, ukoliko to ne uradimo u roku od 24 sata rezervacija biti otkazana.

Ono što je dodatno opasna stvar je što poruka nije stizala samo na naš lični mail (povezan s bookingom), već i direktno u naš inbox na bookingu i da je stizala direktno od hotela koji smo rezervisali, što daje mnogima lažnu sliku da je postupak koji traže zaista neophodan.

Svaki put, posle nekog vremena nakon "hakovane" poruke stizalo je i obaveštenje hotela da ignorišemo prethodnu poruku i da ne klikćemo ni na kakve linkove, kao i da su naši podaci kod njih sigurni.

Na kraju smo i Customer servisu Bookinga poslali žalbu tražeći da nam objasne šta se događa i od njih smo dobili potvrdu da je reč o prevari i pokušaju krađe, koju u njihovo i ime hotela koji se kod njih oglašavaju radi neko treći. Takođe, uz izvinjenje i uveravanje da su naši podaci sigurni, daju i upozorenje da, ukoliko smo kliknuli na hakovani link obavezno promenimo šifru našeg naloga na bookingu, a u slučaju da smo već oštećeni da kontaktiramo i lokalne organe (policiju), što znači da stvar nije ni malo naivna.

Inače, usluge bookinga koristimo godinama i nikada nismo imali gotovo nijeda problem do sada, a na na isti pokušaj prevare u poslednjih nekoliko dana  na društvenim mrežama požalilo se dosta ljudi.

Da li ste imali ovakav isli sličan pokušaj prevare?

Glasajte

Ukoliko ste i vi imali slična ili ista iskustva, molimo vas da ih podelite u komentarima.

Telegraf.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ibn Tup

    19. februar 2024 | 17:07

    Kakav Booking,pare u džep,sednem u auto i pravac gde sam odlučio da idem,kada imam novac kod sebe,nikad mi se nije desilo da ne pronadjem smeštaj,a mnoge destinacije sam obišao kako u zemlji tako i u inostranstvu!Kod mene važi pravilo:"trak lova,trak roba",i nema greške!😁

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>