• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na proleće počinje izgradnja novih 12.000 kvadratnih metara NTP u Čačku

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na proleće počinje izgradnja novih 12.000 kvadratnih metara NTP u Čačku

  • 1
ČAČAK MEĐUVRŠJE MAĐARSKA Foto: Tanjug/Jovan Nikolić

Početak radova na izgradnji novih objekata Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Čačku, koji će biti smešteni uz već postojeće prostorije Parka, očekuje se na proleće, a izgradnjom novih objekata će se prema rečima gradonačelnika Čačka Miluna Todorovića, utrostručiti i kapacitet i broj korisnika NTP-a.

Todorović je za Tanjug rekao da je pored proširenja NTP-a, u Čačku u toku realizacija brojnih investicija, među kojima se kao jedna od najvećih izdvaja revitalizacija Ovčarsko-kablarske klisure.

Najavio je da se na proleće očekuje i početak radova na još jednoj stranoj, nemačkoj kompaniji.

Todorović je naveo da je 2011. godine inicirana izgradnja Naučno-tehnološkog parka, sa skromnim kapacitetom od 200 metara kvadratnih, a da je 2017. godine krenulo proširenje kapaciteta.

"Prvo smo Start-ap centar smestili u sami centar grada, u zgradu Kulturnog centra na 650 metara kvadratnih, a odmah smo otišli korak dalje i na 6.000 kvadrata u prostoru uništenom u NATO bombardovanju, 1999. godine sa Vladom Srbije krenuli u rekonstrukciju i opremanje tog prostora. U tom prostoru trenutno posluju 42 kompanije i kapaciteti su već popunjeni", rekao je Todorović.

Dodao je da je došlo vreme da se NTP proširuje i da se ide u treću fazu izgradnje i dogradnje NTP-a.

Govoreći o planovima izgradnje, rekao je da će na oko hektar površine biti izgrađeno 12.000 kvadratnih metara u industrijskoj zoni "CER", potpuno opremljen prostor sa oko 150 novih stanara, koliko se očekuje da će ih biti u NTP-u.

Investicija Vlade Srbije u ovaj projekat premašuje 20 miliona evra a zemljište je, prema rečima sagovornika Tanjuga, još pre dve godine pribavljeno u svojinu.

Proširenje Naučno-tehnološkog parka u Čačku vidi se i kao jedan od načina borbe za opstanak mladih ne samo u Čačku već i u čitavoj zapadnoj Srbiji.

"To je regionalni NTP koji obuhvata Moravički, Raški i Zlatiborski okrug. I auto-put Miloš Veliki i Moravski koridor doprinose razvoju infrastrukture čitave zapadne Srbije i ubeđen sam da će mnogi mladi, pre svega IT stručnjaci ostati u gradu i našoj Srbiji, a oni koji su otišli putem novih saznanja ta saznanja preneti u NTP Čačak u kome ćemo imati skoro 19.000 kvadrata", rekao je Todorović.

Prema njegovim rečima, osim proširenja NTP-a, u Čačku je u toku je realizacija više investicija, kao što je revitalizacija Ovčarsko-kablarske klisure.

"Očekuju nas sjajne stvari. Rehabilitacioni centar u Ovčar Banji, završetak saobraćajnice do vrha Kablara, vidikovac na Kablaru, ali i još mnogo sadržaja u samoj Ovčar Banji", istakao je gradonačelnik.

Dodao je da se na proleće očekuje i početak radova na još jednoj stranoj, nemačkoj kompaniji i to je, kako je rekao, poslednja kompanija koja će doći u Čačak jer za više ovaj grad nema ljudi.

"Nemamo ljude na tržištu koji mogu da rade u tim kompanijama. Ta kompanija će biti visokotehnološkog potencijala, do 800 zaposlenih od čega 80 odsto visokoobrazovanih", rekao je on.

Ocenio je da je to još jedna ogromna mogućnost za mlade ljude da ostanu u svom gradu i da iz NTP-a ,gde će stvarati nove vrednosti, mogu svoja znanja da implementiraju i u novu fabriku, sa novim tehnologijama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nele

    25. februar 2024 | 16:40

    Hoce li konacno krenuti neso od investicija u lokalu, vodovod i kanalizacija u Mrcajevcima preko potrebni , lokalni putevi ,itd....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>