• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kina je najskuplja zemlja za odgajanje dece, natalitet naglo opada: Žene odbijaju da rađaju zbog loših uslova

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Troškovi podizanja deteta do 18 godina u Kini su 6,3 puta veći od BDP-a po glavi stanovnika

  • 0
Kina venčanje mladenci Foto-ilustracija: Profimedia/jeremy sutton-hibbert/Alamy

Prema najnovim izveštajima, Kina je najskuplje mesto za odgajanje deteta. Upravo ovo je razlog zašto se žene sve manje odlučuju da imaju više dece, pa iako je nekada važila za zemlju sa najvećem brojem stanovnika, natalitet naglo opada.

Studije, koje je u sredu objavio kineski institut za istraživanje stanovništva "IuVa", otkrile su da je prosečna državna cena podizanja deteta od rođenja do 17. godine oko 74.800 dolara – što se povećava na više od 94.500 dolara za izdržavanje deteta kroz period školovanja.

Troškovi podizanja deteta do 18 godina u Kini su 6,3 puta veći od BDP-a po glavi stanovnika, navodi se u izveštaju – taj odnos je drugi posle njenog istočnoazijskog suseda Južne Koreje, koja ima najnižu stopu fertiliteta na svetu i gde je cena odgajanja dece je 7,79 puta BDP po glavi stanovnika.

Poređenja radi, u izveštaju se navodi da su troškovi samo 2,08 puta veći od BDP-a po glavi stanovnika u Australiji, 2,24 puta u Francuskoj, 4,11 puta u Sjedinjenim Državama i 4,26 puta u Japanu – još jednoj istočnoazijskoj zemlji koja se dugo bori sa brzim starenjem stanovništva i pad nataliteta.

- Zbog razloga kao što su visoka cena rađanja i teškoća za žene da uravnoteže porodicu i posao, spremnost kineskog naroda da ima decu je skoro najniža na svetu - navodi se u izveštaju, a prenosi CNN.

Kinesko stanovništvo se smanjilo u poslednje dve godine, a 2023. je označila najnižu stopu nataliteta od osnivanja komunističke Kine 1949. Prošle godine, Kinu je pretekla Indija kao najmnogoljudnija zemlja na svetu.

Demografska kriza preti značajnom uticaju na drugu po veličini svetsku ekonomiju – i produbila se poslednjih godina uprkos naporima vlasti da preokrenu trend nakon decenija restriktivne politike rađanja. Iako je vlada ublažila ograničenje broja dece po paru, pokrenula nacionalne kampanje ohrabrujući porodice da imaju više dece i ponudila finansijske "zaslađivače", malo se toga promenilo – delimično zato što za mnoge žene žrtva jednostavno nije vredna isplati, navodi se u izveštaju IuVa.

Žene koje uzimaju porodiljsko odsustvo mogu se suočiti sa "nepravednim tretmanom" na poslu, kao što je premeštaj u druge timove, smanjenje plata ili propuštanje mogućnosti napredovanja, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da ako troškove porodiljskog odsustva u potpunosti snose kompanije bez pomoći vlade, poslodavci mogu izbjeći zapošljavanje žena u reproduktivnom dobu – nešto što je već široko viđeno u Kini, sa izvještajima o ženama koje se pitaju o planiranju porodice tokom intervjua za posao, ili preskaču za uloge čak i ako ne planiraju da imaju decu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>