• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska centralna banka nakon 20 godina saopštila nepovoljan podatak

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rekli su da to neće uticati na „njenu sposobnost da vodi efikasnu monetarnu politiku“

  • 1
Brisel, Evropski parlament, Evropska Unija Foto: Shutterstock

Evropska centralna banka prijavila je svoj prvi godišnji gubitak od 2004. godine, nakon velikih isplata zbog viših kamata.

Ona je prijavila gubitke od 1,3 milijarde evra (1,4 milijarde dolara), koji bi bili strmiji, da banka nije oslobodila 6,6 milijardi evra - celokupnu rezervu za finansijske rizike, nagomilanu tokom niza godina.

ECB je saopštila da očekuje dalje gubitke u narednih nekoliko godina koji neće uticati na „njenu sposobnost da vodi efikasnu monetarnu politiku“, pre nego što se vrati na održiv profit prenosi CNBC.

Centralna banka podigla je kamatne stope sa negativne teritorije na rekordnih 4% između jula 2022. i septembra 2023. godine, kao odgovor na rastuću inflaciju nakon pandemije Covid-19 i delimičnog gubitka pristupa ruskoj energiji nakon njene invazije na Ukrajinu.

Zabeležila je neto gubitak kamata od 7,19 milijardi evra u 2023, nakon prihoda od 900 miliona evra u 2022.

- Finansijska snaga ECB dodatno je podvučena njenim kapitalom i značajnim računima revalorizacije, koji su zajedno iznosili 46 milijardi evra na kraju 2023. godine - navodi se u saopštenju centralne banke.

Osam godina, ECB je sledila politiku fiskalnih stimulacija koja je povećala njen bilans stanja, ali je u nekim krugovima viđena kao kontroverzna.

Centralna banka je počela kvantitativno zaoštravanje u martu 2023. Više stope dovele su do gubitaka nekoliko nacionalnih centralnih banaka, uključujući nemačku Bundesbanku i Švajcarsku narodnu banku.

Iako gubici ne utiču na sposobnost centralne banke da sprovede mandat održavanja stabilnosti cena, godišnji podaci se posmatraju kao mera kredibiliteta i mogu uticati na šire akcije.

Holger Šmiding, glavni ekonomista u Berenbergu, rekao je da je rezultat ECB ipak „potpuno očekivan“ i „nije veliki problem“.

- To neće uticati na monetarnu politiku. Ne postoji institucija u privredi koja može bolje da se nosi sa privremenim gubitkom od centralne banke - rekao je on za CNBC putem mejla.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    22. februar 2024 | 17:46

    RAT PROTIV RUSIJE PROZDIRE STOTINE MILIJARDI EURA GRADJANIMA EU !!!! NOVI IZBORI CE DONETI PROMENE !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>