Čips, supe i mesni proizvodi uskoro više neće imati ovaj ukus? EU planira da ga zabrani
Jedan od omiljenih ukusa će verovatno uskoro nestati iz jela. Radi se o dimljenom ukusu koji čipsu, supama ili slanini daje tipičan dimljeni ukus koji vole potrošači širom sveta, prenosi Novi Čas.
Kako navodi češki portal dTest, reč je o sastojcima nastalim takozvanim tečnim dimom, koji prema Evropskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) prouzrokuje "oštećenje genetskog materijala" i stoga takođe "povećava rizik od razvoja patologija kao što su rak ili nasledne bolesti".
EFSA je skrenula pažnju na genotoksične efekte ovog ukusa u novembru 2023. godine.
Prema portalu, Evropska komisija planira da zabrani dalju upotrebu ovog sastojka i odluka bi mogla da stupi na snagu već u martu.
Ovim korakom bi Evropska unija postala prvo tržište u svetu na kojem bi ovi aditivi bili zabranjeni. Međutim, proizvođači još uvek imaju vremena da se prilagode novim propisima i rasprodaju zalihe.
Moguće je da će trebati da prođu meseci da se zalihe potroše i proizvodi zauvek nestanu sa polica.
(Telegraf Biznis)
Video: Otvoren prvi Inovacioni forum Srbija - Švajcarska
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.