• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čips, supe i mesni proizvodi uskoro više neće imati ovaj ukus? EU planira da ga zabrani

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska agencija za sigurnost hrane upozorava da ovaj sastojak može da izazove oštećenje genetskog materijala

  • 0
Čips Foto: Didgeman/Pixabay

Jedan od omiljenih ukusa će verovatno uskoro nestati iz jela. Radi se o dimljenom ukusu koji čipsu, supama ili slanini daje tipičan dimljeni ukus koji vole potrošači širom sveta, prenosi Novi Čas.

Kako navodi češki portal dTest, reč je o sastojcima nastalim takozvanim tečnim dimom, koji prema Evropskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) prouzrokuje "oštećenje genetskog materijala" i stoga takođe "povećava rizik od razvoja patologija kao što su rak ili nasledne bolesti".

EFSA je skrenula pažnju na genotoksične efekte ovog ukusa u novembru 2023. godine.

Prema portalu, Evropska komisija planira da zabrani dalju upotrebu ovog sastojka i odluka bi mogla da stupi na snagu već u martu.

Ovim korakom bi Evropska unija postala prvo tržište u svetu na kojem bi ovi aditivi bili zabranjeni. Međutim, proizvođači još uvek imaju vremena da se prilagode novim propisima i rasprodaju zalihe.

Moguće je da će trebati da prođu meseci da se zalihe potroše i proizvodi zauvek nestanu sa polica.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>