• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stiže nov način naplate putarina na autoputevima: Uskoro bez prepoznatljivih kućica

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ministar Oleg Butković je kao krajnji rok najavljivao 2025. godinu, ali kako se trenutno navodi, novog sistema naplate neće biti do drugog kvartala 2026. godine

  • 2
Autoput put Foto: Pixabay.com

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture već godinama najavljuje uvođenje novog načina naplate putarine na hrvatskim autoputevima, a prošle su se godine stvari konačno pomakle s mrtve tačke.

Raspisan je i konkurs prošle godina gde su izabrani češki Tollnet i slovački SkyToll koji iza sebe imaju nekoliko sličnih poslova, uključujući sistam "e-vinjeta" koji se koristi u Sloveniji.

Njihova ponuda teška 79,91 milijuna eura plus PDV bila je ekonomski najpovoljnija, ali ipak zbog toga stigle su sve žalbe.

Ministar Oleg Butković je kao krajnji rok najavljivao 2025. godinu, ali kako se trenutno navodi, novog sistema naplate neće biti do drugog kvartala 2026. godine. I to u najboljem slučaju, piše Novi list.

Ako pak Državna komisija za zaštitu tržišnog konkursa (DKOM) uvaži žalbu austrijskog Kapsch TrafficCom-a na odluku o odabiru izvođača, to će implementaciju novog sistema naplate odložiti za neodređeno vreme.

Što se tiče radova, najpre je izdvojeno 500 miliona kuna, dok je sada stiglo na 100 miliona eura, što je otprilike pedes

Novi sistem naplate putarine trebao bi koristiti dve postojeće tehnologije kakve se već primenjuju u svetu, DSRC tehnologiju (radijska komunikacija na 5,8 GHz) za naplatu putarine korisnicima ENC uređaja, te ALPR tehnologija (prepoznavanje registarskih pločica vozila) za naplatu putarine povremenim korisnicima za laka vozila i nadzor plaćanja putarine svih vozila.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laser

    27. februar 2024 | 01:27

    Veliki lopovluk vlada na hrvatskim putevima sa putarina, kako moze Austrija da bude 13 e za 7 dana a u hrvatskoj jedna strana 20 e gde to ima ,isto i u srbiju deru dokad bre to ja nikada više ne idem kod hrvata da me deru a ne ne mene nece sigurno.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>