• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Probne vožnje na pruzi Novi Sad-Subotica od 15. septembra, puštanje u saobraćaj početkom decembra

Vreme čitanja: oko 3 min.

Već od decembra moći cemo da se vozimo brzim vozom na relaciji Beograd-Subotica

  • 1
Brza pruga Foto: TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da će od 15. septembra početi probne vožnje na pruzi Novi Sad-Subotica i da ćemo već početkom decembra, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, moći da se vozimo brzim vozom između Beograda i Subotice, za šta će biti potrebno sat i 12 minuta.

Vesić je, gostujući na televiziji Hepi, podsetio da je pruga Novi Sad-Subotica deo projekta izgradnje brze pruge između Budimpešte i Atine koja će biti duga 1.512 kilometara, a prolaziće kroz Suboticu, Novi Sad, Beograd, Niš, Skoplje, Solun.

Završili smo deo brze pruge od Beograda do Novog Sada. Predsednik Vučić je najavio da ćemo do 30. jula završiti prugu između Novog Sada i Subotice, a od 15. septembra počeće probne vožnje tom prugom i već početkom decembra, kako je predsenik najavio, moći ćemo da se vozimo brzim vozom između Beograda i Subotice”, rekao je Vesić.

On je naveo da Mađarska završava svoj deo pruge, od Subotice do Budimpešte, koja bi trebalo da bude gotova 2026. godine, a puštena u saobraćaj 2027, te dodao da će se od Beograda do Budimpešte stizati za manje od tri sata.

U međuvremenu, naveo je da početi da se radi pruga od Beograda do Niša dužine 230 kilometara, za šta je EU odvojila sredstva.

Već radimo deonicu Niš-Brestovac dužine 23 kilometara, takođe uz podršku EU i kandidovali smo se, zajedno sa Vladom Severne Makedonije, za prugu koja treba da spoji Niš i Skoplje”, rekao je Vesić i dodao da ćemo na taj način, imajući u vidu izgradnju pruge do Budimpešte, imati prugu od Budimpešte do Skoplja.

Podsetio je da je posle dogovora predsednika Vučića i premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa, Grčka odlučila da uđe u projekat brze pruge.

“Oni sada rekonstruišu svoju prugu Atina-Solun i doneli su odluku da grade prugu od Soluna do Idomenija, odnosno granice između Grčke i Severne Makedonije tako da ostaje samo da se završi deonica između Skoplja i Idomenija i imaćemo 1.512 kilometara brzu prugu od Budimpešte do Atine”, rekao je Vesić.

Govoreći o radovima na putnoj infrstrukturi, naveo je da je do 2012. godine izgrađeno 596 kilometara autoputeva, a da je od te godine do danas već izgrađeno 468 kilometara.

“Trenutno gradimo 643 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica od čega će 487 kilometara biti završeno do 2027. godine, a samo u ovoj godini treba da završimo 166 kilometara autoputeva i brzih saobraćajnica”, rekao je Vesić.

S tim u vezi, naveo je da će na mrežu autoputeva i brzih saobraćajnica biti priključeni Kraljevo, Loznica, Trstenik, Požarevac, Valjevo, Požega…

Od Požege će se, naveo je, graditi dva nova autoputa od kojih je jedan prema Kotromanu i Višegradu, a drugi prema Boljarama odnosno prema Crnoj Gori.

Kada je u pitanju Beograd, naveo je da sve velike infrastrukturne projekte na teritoriji prestonice radi Republika od kojih je najveći metro.

“Istovremeno sa metroom radimo i na projektu beogradske železnice, odnosno proširenja kapaciteta BG voza. Radićemo prugu od Zemun polja do Surčina dužine oko 18 kilometara koja će povezati budući nacionalni stadion, centar Surčina i aerodrom ‘Nikola Tesla’”, rekao je Vesić i dodao da će ta pruga biti produžena do Obrenovca.

Između ostalog, naveo je da se radi na proširenju kapaciteta pruge koja vodi do Barajeva i Lazarevca, kao i prema Mladenovcu i Sopotu.

“To znači da ćemo, kada budemo sve to završili, imati 20 ili 25 polazaka vozom dnevno iz Mladenovca za Beograd što znači da će moći da se živi u Mladenovcu, a radi u Beogradu”, dodao je Vesić.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>