• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ekonomski procvat na istoku: Vijetnam očekuje četvrti talas stranih investicija

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U ovoj zemlji živi 19,400 milionera

  • 0
Vijetnam, Vietnam Foto: John Bill/Shutterstock

Dok učvršćuje svoj status globalnog proizvodnog središta, očekuje se da će Vijetnam doživeti najoštriji skok u rastu bogatstva tokom sledeće decenije navodi se u izveštaju globalne obaveštajne kompanije o bogatstvu, Nju Vrld Velt (New World Wealth) i savetnika za migraciju ulaganja Henli i pratneri (Henley & Partners), prenosi Si-En-Bi-Si.

Predviđa se da će ova zemlja jugoistočne Azije zabeležiti povećanje bogatstva od 125 odsto u sledećih 10 godina, rekao je Endru Amoils, analitičar Nju Vrld Velta za Si-En-Bi-Si. To bi bilo najveće povećanje bogatstva u bilo kojoj zemlji u smislu BDP-a po glavi stanovnika i broja milionera, prema analizi ove kompanije.

- Vijetnam je sve popularnija proizvodna baza za multinacionalne tehnološke, automobilske, elektroničke, odevne i tekstilne kompanije - rekao je Amoils. Indija, koja bi trebala postati treća najveća svetska ekonomija do 2027., zauzima drugo mesto sa očekivanim rastom bogatstva od 110 odsto, dodao je.

Vijetnam se smatra relativno sigurnom zemljom u poređenju sa drugim zemljama u azijsko-pačifičkoj regiji što kompanijama daje dodatni podsticaj da tu uspostave proizvodne operacije. U ovoj zemlji živi 19,400 milionera i 58 sentimilionera (individua čije je bogatstvo veće od 100 miliona).

Dobar položaj zemlje - deljenje kopnene granice s Kinom i blizina glavnih pomorskih trgovačkih ruta - niska cena rada, kao i infrastruktura koja podržava izvoz iz zemlje, sve je ovo pretvorilo Vijetnam u glavno odredište za međunarodna ulaganja, navodi se u izveštaju kompanije MekKinsi.

Rast BDP-a Vijetnama 2023. godine usporio je na 5,05 odsto u poređenju sa rastom od 8,02 odsto 2022. godine zbog slabije globalne potražnje i zastoja javnih ulaganja. Proizvodnja čini četvrtinu BDP-a Vijetnama.

Prema podacima Svetske banke, pre samo 10 godina, vijetnamski BDP po glavi stanovnika bio je oko 2,190 doalra, a sada se gotovo udvostručio na 4.100 dolara.

Tokom 2023. godine, direktni strana ulaga su u Vijetnamu porasla su za 32 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Razvoj Vijetnama podstakla je industrijalizacija vođena izvozom i tri talasa direktnih stranih ulaganja u posljednje tri decenije, a zemlja je na rubu četvrtog talasa, rekao je ekonomista Majbank i pomoćnik potpredsednika Brajan Li.

Postoje faktori koji bi mogli usporiti ubrzani rast Vijetnama. Radna snaga u zemlji trebaće više obuke kako bi odgovorila na zahteve složenih proizvodnih aktivnosti, primetio je Lee.

Dugotrajna globalna recesija takođe bi mogla uticati na potražnju potrošača na razvijenim tržištima, što bi zauzvrat moglo uticati na vijetnamski proizvodni sektor i izvoz.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>