• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nevolje niških privrednika, pogon im najpre izgoreo, poplavljen, pa opljačkan: Potpuno izgorelo 6.000 kvadrata

Vreme čitanja: oko 3 min.

U požaru koji je 26. novembra prošle godine izbio u pogonu u krugu EI u Nišu potpuno je izgorelo 6.000 kvadrata poslovnog prostora, a delimično 2.000 kvadrata

  • 0
Niš, požar, EI Niš Foto: Telegraf/Dragana Kocić

U požaru koji je 26. novembra prošle godine izbio u pogonu u krugu Elektronske industrije u Nišu potpuno je izgorelo 6.000 kvadrata poslovnog prostora, a 2.000 kvadrata je delimično izgorelo, ali to nije jedina muka koja je zadesilo sedam firmi koje su tu radile. Pogon je nakon toga dva meseca konstantno bio plavljen, a za to vreme i opljačkan.

Grujica Cekić, vlasnik firme „S grupa“ u čijem se vlasništvu nalazi prostor zahvaćen požarom, juče je na sastanku privrednika iz kruga Elektronske industrije sa rukovodstvom grada apelovao za pomoć firmama i ukazao na sve nevolje koje su ih zadesile nakon 26. novembra.

"Skoro dva meseca nakon požara voda je neprestano tekla iz oštećenih instalacija i pogon je bio poplavljen. Šteta od poplave, kao i od požara je strahovita. Insistirao sam od niškog vodovoda da zatvori vodu, ali uzalud. Jedno pet, šest puta zvali smo direktorku "Vodovoda", a pokušali smo vlasnik jedne firme i ja i da odemo do nje, ali su nas vratili sa kapije. Nismo mogli sami da zatvorimo ventil jer je šahta na republičkom zemljištu, a osim toga duboka je četiri, pet metara i niko od nas ne zna to da radi, to znaju radnici "Vodovoda", rekao je Cekić.

On je kazao da su im na kraju, posle Božića, izašli u susret vatrogasci i policajci i oni zatvorili ventil.

"Zbog toga što je voda neprestano tekla stigli su nam ogromni računi. Moj udeo u potrošnji vode čitavog pogona je 2,5 odsto, a stigao mi je za decembar račun od 53.000 dinara. Pri tom pogon je uništen i ne radimo. Za to vreme dok je voda tekla mi nismo mogli da uđemo u pogon jer od policije nismo još dobili obaveštenje da je istraga završena. Međutim, ulazili su sakupljači sekundarnih sirovina i odneli sve što su mogli, kablove, elektromotore… Ostalo je samo ono što je izgorelo i što treba da se izbaci", istakao je Cekić.

Dodao je da firme koje su izgorele u požaru apeluju na grad da im pomogne oko rašćišćavanja pogona. Prema njegovim rečima, bilo bi dobro kada bi firme sa JKP “Medijanom” napravili ekipu koja bi raščistila pogon.

Sotirovski: Lokalna samouprava nije u mogućnosti da pomogne 

Cekić je istakao da su sve firme koje su izgorele u požaru pretrpele stopostotnu štetu i zapitao gradonačelnicu Niša Draganu Sotirovski da li ima šanse da im neko pomogne oko obnavljanja proizvodnje.

Sotirovski je kazala da lokalna samouprava nije u mogućnosti da finansijski pomogne firmama, a da nije optimista ni kada je u pitanju Razvojna agencija Srbije.

Čim od policije napismeno budemo dobili obaveštenje da je istraga završena i budemo sigurni da radnici JKP “Mediane” mogu bezbedno da uđu u pogon, pogon će se raščišćavati. Što se tiče vodovoda, to ne sme da se dešava”, istakla je Sotirovski.

Direktorka "Vodovoda": Biće otpisani svi računi za vodu

Direktorka niškog vodovoda, odnosno JKP “Naisus” Tamara Milić rekla je da će firmama koje su izgorele u požaru biti otpisani svi računi za vodu u periodu nakon požara.

Firme neće platiti ni dinar za vodu potrošenu od dana požara do Božića. Mi nismo mogli da zatvorimo ventil, jer mi nismo neko ko može da zatvara vaše unutrašnje instalacije. Mi smo mogli da zatvorimo glavni ventil, ali to bi značilo da ostali korisnici nemaju vodu. Vi ni jednog trenutka niste doneli saglasnost svih ostalih korisnika da mogu da ostanu bez vode, da bi mi zatvorili ventil. Rekla sam vam da je prvi ventil naš, a drugi vaš i na kraju ste zatvorili drugi ventil“, izjavila je Milić i negirala da su predstavnici firmi vraćeni sa kapije vodovoda.

Požar u pogonu koji je nekada bio vlasništvo firme Ei kolor katodne cevi buknuo je u zoru i borba sa vatrenom stihijom trajala je pet dana jer su firme koje su u pogonu radile imale magacine pune zapaljivih materijala poput boja i lepkova.

Uzrok požara još nije zvanično saopšten. Prema nezvaničnim informacijama, izazvala ga je neonka koja se zapalila u potkrovlju objekta.

(Telegraf.rs)

Video: Vatra guta brdo iznad Čačka: Meštani uplašeni za svoju bezbednost, gašenje vatre otežava jak vetar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>