• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dubravka Đedović Handanović razgovarala sa direktorom britanske agencije o mogućnostima saradnje

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

UK Export Finance je agencija Vlade Velike Britanije * Glavna tema je bila mogućnost finansiranja projekata izgradnje reverzibilnih hidroelektrana, solarnih elektrana i skladišta energije

  • 1
Dubravka Đedović Handanović Foto: Emilija Jovanović

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa izvršnim direktorom UK Export Finance Timom Ridom o mogućnostima za saradnju na finansiranju projekata u oblasti energetike u Srbiji, saopštilo je ovo ministarstvo.

UK Export Finance je agencija Vlade Ujedinjenog Kraljevstva koja okuplja više stotina kompanija iz sektora bankarstva i finansijskih usluga iz ove zemlje, a glavna tema sastanka je bila mogućnost finansiranja projekata izgradnje reverzibilnih hidroelektrana, solarnih elektrana i skladišta energije.

"Reverzibilne hidroelektrane Bistrica i Đerdap 3 su među prioritetnim projektima u našem energetskom sektoru koji treba da obezbede nesmetanu integraciju velikih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, što je ključno za ubrzanu energetsku tranziciju Srbije", rekla je Đedović Handanović.

Ona je dodala da se uporedo sa izradom neophodnih studija i tehničke dokumentacije, razgovara sa svim partnerima zainteresovanim za učešće u finansiranju ovih projekta, kako bi bilo obezbeđeno da realizacija ovog velikog projekta bude maksimalno efikasna. Ministarka je navela da kraja decenije očekuje 2.000 novih zelenih megavata na mreži, među kojima je izgradnja samobalansirajućih solarnih elektrana kapaciteta jedan gigavat.

"Planirane investicije su, prema Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture do 2028. godine sa projekcijama do 2030. godine, u energetski sektor u narednih 10 godina oko 15 milijardi evra i da bismo ih realizovali potrebni su nam pouzdani partneri", precizirala je Đedović Handanović.

Predstavnici UK Export Finance upoznali su ministarku sa prednostima saradnje i finansiranja koje ova agencija nudi. Istakli su da UK ima zaokružen lanac vrednosti kojim mogu da podrže energetsku tranziciju u Srbiji, kao iskustvo i dobru saradnju našom zemljom na velikim infrastrukturnim projektima u prethodnim godinama.

Ministarka je podsetila da je prošle godine potpisan Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade UK. Prema njenim rečima, ovaj Memorandum daje osnov za produbljivanje saradnje u energetskom sektoru, pre svega u oblasti obnovljivih izvora energije, ali i energetske efikasnosti, vodoničnih tehnologija i generalno, diversifikaciji snabdevanja energentima.

Đedović Handanović je navela da, imajući u vidu rast robne razmene između dve zemlje u poslednjih 10 godina, posebno rast izvoza, kao i značajno prisustvo britanskih investitora u Srbiji, veruje da je proces energetske tranzicije prilika i u ovoj oblasti vidimo veće prisustvo kompanija iz ove zemlje.

(Telegraf.rs)

Video: Đedović: U havariji u Kolubari nema povređenih, nije ugroženo snabdevanje strujom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    26. februar 2024 | 19:53

    Огромна подршка!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>