• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova zemlja se bori svim silama protiv opadanja nataliteta: "Zasipaju novcem" one koji odluče da imaju dete

Vreme čitanja: oko 1 min.

Natalitet toliko loše utiče na ekonomiju zemlje, penziju i bezbednost da su političari to proglasili "vanrednim stanjem na nacionalnom nivou"

  • 1
beba Južna Koreja Foto: Pixabay

Južna Koreja ima najnižu stopu nataliteta na svetu i nastavlja da opada, obarajući sopstveni zapanjujuće nizak rekord iz godine u godinu. Brojke objavljene u sredu pokazuju da je pao za još 8% u 2023. na 0,72.

Ovo se odnosi na broj dece za koju se očekuje da će žena imati tokom svog života. Da bi populacija bila stabilna, taj broj bi trebalo da bude 2,1. Ako se ovaj trend nastavi, procenjuje se da će se stanovništvo Koreje prepoloviti do 2100. godine.

'Nacionalna vanredna situacija' Globalno, razvijene zemlje doživljavaju pad nataliteta, ali nijedna na tako ekstreman način kao Južna Koreja. Kako se navodi, za 50 godina, broj radno sposobnih ljudi će se prepoloviti, broj lica koja ispunjavaju uslove za obaveznu vojnu službu smanjiće se za 58 odsto, a skoro polovina stanovništva biće starije od 65 godina.

Ovo je toliko loše za ekonomiju zemlje, penziju i bezbednost da su političari to proglasili "vanrednim stanjem na nacionalnom nivou". Skoro 20 godina, uzastopne vlade "bacale" su novac na problem - tačnije 379,8 biliona KRV (286 milijardi dolara; 226 milijardi funti). Azija troši na povećanje nataliteta, ali mnogi sumnjaju da će to uspeti. Parovi koji imaju decu zasipaju se kešom, od mesečnih poklona do subvencionisanog stanovanja i besplatnih taksija. Bolnički računi, pa čak i IVF tretmani su pokriveni, ali samo za one koji su u braku.

Takvi finansijski podsticaji nisu funkcionisali, što je navelo političare da smišljaju "kreativnija" rešenja, kao što je zapošljavanje dadilja iz jugoistočne Azije i njihovo plaćanje ispod minimalne plate, i oslobađanje muškaraca od služenja vojnog roka ako imaju troje dece pre nego što napune 30 godina, prenosi BBC.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shandor

    1. mart 2024 | 11:05

    I kauboji imaju najveci broj narkomana, beskucnika, na robiji... sve je to normalno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>