• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi talas oštrih kritika: Nemački finansijski gigant menja politiku rada na daljinu

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaposleni se žale na pretrpane kancelarije a stručnjaci upozoravaju na potencijalno veliki pad morala i motivacije radnika

  • 0
Dojče banka, Deutsche Bank Foto: William Barton/Shutterstock

Dojče banka se suočava sa talasom oštrih reakcija svojih zaposlenih nakon uvođenja novih mandata za povratak u kancelarije, pridružujući se nizu kompanija koje odustaju od svojih fleksibilnih radnih politika, prenosi Biznis Insajder.

Značajan broj osoblja u Nemačkoj kritikovalo je nove politike na internoj platformi za razmenu poruka, prema dopisu koji su u četvrtak poslali glavnom izvršnom direktoru Kristijanu Sevingu i glavnom direktoru operacija Rebeki Šort, kako je izvestio Blumberg.

Nemački financijski gigant nedavno je rekao zaposlenima na globalnom nivou da će od juna ove godine zahtevati da se vrate u kancelariju najmanje tri dana u nedelji, a jedan od tih dana mora biti ponedeljak ili petak.

Osoblju će biti dozvoljeno da radi na daljinu maksimalno 40 odsto svog vremena — efektivno dva dana u petodnevnoj radnoj nedelji— potvrdio je portparol banke za Biznis Insajder.

Za one koji su na poziciji generalnog direktora očekuje se da iz kancelarije rade četiri dana u nedelji, dodao je portparol.

Seving i Šort stoje iza početne promene politike rada, ali su u dopisu rekli da će obnoviti razgovore sa predstavnicima radnika o tom potezu, prenosi Blumberg.

-Postoji ogroman otpor među zaposlenima- rekao je za Blumberg Srefan Zukalski, čelnik radničkog sindikata DBV koji predstavlja zaposlene Dojče Banke.

Zukalski, koji je takođe deo nadzornog odbora banke, rekao je da nema dovoljno kancelarijskog prostora i da se osoblje već žali na pretrpan prostor i loše uslove rada.

On je za nemačke poslovne novine Handelsblat rekao da su, zbog prenatrpanosti, neki zaposleni dolazili u kancelariju čak u 7 sati ujutro kako bi mogli da zauzmu mesto za rad pored članova svog tima.

Portparol banke je dodao:

- Banka ostaje predana našem hibridnom radnom modelu, koji je izuzetno pozitivno primljen od strane zaposlenih. Njegove nove smernice osiguraće doslednost u celoj banci i ojačati prisutnost višeg rukovodstva u kancelariji, koja ostaje primarno mesto rada.

Dojče Banka je bila jedna od prvih kompanija koja je uvela hibridnu radnu politiku nakon pandemije COVID-19 2020. godine, dopuštajući zaposlenima da radi od kuće do tri dana u nedelji.

Mnoge velike kompanije su ukinule svoju politiku fleksibilnog rada i sada zahtevaju od radnika da se vrate u kancelarije većinu ili deo vremena.

Gugl, Meta i Sejlsfors su među kompanijama koje su prethodno prihvatile rad na daljinu a sada su preokrenule svoju politiku. Nedavno su Dženeral Motors, SAP i EY povećali svoje zaheteve za povratak na posao.

Stručnjak za budućnost rada Dan Šavbel prethodno je rekao za Biznis Insajder da ove nove promene u politici stvaraju "velike poremećaje" u životima radnika jer su mnogi od njih donosili važne odluke na temelju premise da mogu da rade na daljinu. To može uključivati ​​kupovinu kuće, preseljenje dalje od kancelarije i rađanje dece.

- Mislim da će obavezni rad iz kancelarije smanjiti moral zaposlenih osim ako se sa ovim promenama ne postupa vrlo pažljivo. Terate zaposlene da se vraćaju u kancelarije, što je malo verovatno da će biti popularno. Da nije tako oni bi se sami vratili - rekao je Nikolas Blum, profesor ekonomije na Stanfordu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>