• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

U Zvezdinom Muzeju biće izložen i originalni plakat za film "Šeki snima, pazi se" - poklon Gorana Vesića

Vreme čitanja: oko 3 min.

"U slobodno vreme volim da kupujem stare stvari kao što su knjige ili plakati. Tako sam pronašao originalni plakat za film o 'Zvezdinoj' legendi, koji sam želeo da ostane sačuvan zauvek "

  • 0
Goran Vesić muzej FK Crvena Zvezda Foto: Predrag Mitić

U Muzeju Fudbalskog kluba Crvena zvezda biće izložen i originalan plakat za film "Šeki snima, pazi se", iz 1962. godine, kao poklon ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, velikog zvezdaša, Gorana Vesića.

Komedija u režiji Marijana Vajde, bila je izuzetno gledana zbog druge "zvezdine zvezde", jednog od najboljih jugoslovenskih driblera, Dragoslava Šekularca, koji je glumio samog sebe.

-U slobodno vreme volim da kupujem stare stvari kao što su knjige ili plakati. Tako sam pronašao originalni plakat, iz 1962. godine, za film 'Šeki snima, pazi se', o 'Zvezdinoj' legendi, koji sam želeo da ostane sačuvan zauvek i darovao ga svom klubu-, rekao je Vesić.

Podsetio je da Šekularac nije "samo" igrao samo 11 godina za Zvezdu, i tokom njih odigrao 375 utakmica, niti je "samo" bio "druga Zvezdina zvezda", već je bio prvi jugoslovenski i srpski fudbaler koji je razumeo da fudbal nije samo sport nego i šou biznis, i to mnogo pre durgih fudbalera u mnogim drugim zemljama, pre svega, u Nemačkoj, koji su tek kasnije komercijalizovali fudbal.

-Naravno, ta komercijalizacija je bila u skladu sa mogućnostima tadašnje Jugoslavije, ali je ovaj film bio jedan od najgledanijih te godine u SFRJ. Važno je da ovaj originalni plakat, kao sećanje na Šekularca, bude u našem Muzeju-, rekao je Vesić.

On je pozovao zvezdaše da sve uspomene na klub, ukoliko žele da ostanu trajno sačuvane i da ih podele sa drugima, poklone Muzeju.

Vesić je napomenuo da Zvezda ima privilegiju da ima toliko bogatu istoriju, ali i da ima Muzej, što nema mnogo klubova na svetu.

-Zvezdin muzej je jedna od dragocenosti Beograda i jedan od najposećenijih muzeja u glavnom gradu. Može da ima i više eksponatа, a to zavisi od nas, zvezdaša, da li želimo sve što podseća na klub, bude u Muzeju. Srećan sam što će ovaj plakat biti tu gde mu je i mesto, na Marakani, gde je je Šekijeva kuća, u klubu u kojem je stvarao fudbalsku istoriju. Zahvalan sam predsedniku kluba Svetozaru Mijailoviću što su poklon prihvatili i nadam se da će nastaviti ovim putem-, rekao je Vesić, koji je posetio Muzej na stadionu "Rajko Mitić" i uručio plakat.

Predsednik kluba Svetozar Mijailović zahvalio je Vesiću na poklonu, dodajući da je i time pokazao koliko mu je stalo do Zvezde i njene istorije.

Zvezda, ističe, jeste veliki klub, ali su je upravo i takvi detalji, učinili velikim.

-Dragoslav Šekularac bio je jedan od najpopularnijih Zvezdinih fudbalera toga vremena, koji je obeležio Crvenu zvezdu, ne samo igrama nego i svojim burnim ponašanjem na terenu, i van terena. On je uradio nešto što je danas postala moderna pojava u fudbalu-, ukazao je Mijailović.

Pridružio se pozivu ministra svim zvezdašima, da ukoliko poseduju nešto što je dokaz i podsećanje na slavnu klupsku istoriju, a žele da to zauvek ostane sačuvano - to nađe mesto u ovom muzeju.

-Muzej je u akciji da što više autentičnih stvari koje su vezane za Crvenu zvezdu budu ovde, dostupne svima koji žele da se upoznaju sa istorijom našeg velikog i bogatog kluba-, dodao je Mijailović.

Muzej Fudbalskog kluba Crvena zvezda otvoren je 12. marta 1985. godine povodom 40 godina od osnivanja kluba.

Brojne fotografije, dokumenta i trofeji predstavljaju svedočanstvo o velikim uspesima, osvojenim prvenstvima, o bravurama Zvezdinih fudbalera, "Marakani" punoj navijača, legendarnim igračima i trenerima...

Jedna od najlepših i najraskošnijih sportskih zbirki, broji više od 1.400 eksponata, od čega je 680 trofeja izloženo i predstavljeno, dok se ostatak eksponata nalazi u depou Muzeja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>