• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo kako da izračunate otpremninu koja vam sleduje u slučaju otkaza: Ovo su vaša prava

D. J.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Detalji isplate otpremnine precizno su regulisani Zakonom o radu

  • 0
Čovek dokument papir otkaz Foto: Shutterstock

Sigurno ste nekada bili u situaciji kada ste se pitali šta će se dogoditi ako dobijete otkaz. Mi vam sada otkrivamo kako možete da izračunate otpremninu koja vam u slučaju otkaza sledi.

Zakon o radu propisuje detalje oko isplate otpremnine u različitim situacijama prestanka radnog odnosa, kao što su odlazak u penziju, tehnološki višak ili drugi opravdani razlozi. Otpremnina se obračunava na osnovu perioda provedenog u radnom odnosu i minimalnog iznosa propisanog zakonom prenosi PalankaDanas.

Naime, prema Zakonu o radu, period koji je relevantan za obračun otpremnine jeste ono vreme ko je je zaposleni proveo u radnom odnosu kod poslodavca. To znači da period van radnog odnosa ne ulazi u obračun. Minimalni iznos otpremnine ne može biti niži od trećine prosečne zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada kod poslodavca.

Isplata otpremnine vrši se najkasnije u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa. U slučaju prestanka radnog odnosa zbog odlaska u penziju ili tehnološkog viška, iznos otpremnine može biti propisan opštim aktom poslodavca ili ugovorom o radu. Minimalni iznos otpremnine je dve prosečne zarade u Srbiji, uz mogućnost da poslodavac predvidi i veći iznos.

Kako bi se izračunala otpremnina, prvo se utvrđuje prosečna zarada zaposlenog za poslednja tri meseca pre prestanka radnog odnosa. Zatim se ta prosečna zarada pomnoži sa brojem godina koje je zaposleni proveo u radnom odnosu kod poslodavca. Ovaj iznos ne može biti niži od minimalnog propisanog zakonom.

Visina otpremnine u slučaju tehnološkog viška utvrđuje se opštim aktom ili ugovorom o radu, s tim što ona ne može biti niža od zbira trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada u radnom odnosu kod poslodavca kod koga ostvaruje pravo na otpremninu. Pod zaradom zaposlenog u navedenom smislu podrazumeva se prosečna mesečna zarada isplaćena za poslednja tri meseca koja prethode mesecu u kojem se isplaćuje otpremnina.

Prema Zakonu o radu, takva zarada sastoji od zarade za obavljeni rad i vreme provedeno na radu, zarade po osnovu doprinosa zaposlenog poslovnom uspehu poslodavca kao što su nagrade, bonusi i slično, te drugih primanja po osnovu radnog odnosa, poput regresa i toplog obroka.

Važno je napomenuti da se u obračun otpremnine računaju samo pune godine rada, a period proveden u radnom odnosu kod poslodavca prethodnika ili povezanih lica takođe ulazi u obračun.

Detalji isplate otpremnine precizno su regulisani Zakonom o radu kako bi se obezbedila pravična naknada zaposlenima u slučaju prestanka radnog odnosa.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>