• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Od nule stvorio imperiju, a sada je osuđen na 15 godina zatvora zbog silovanja: Uspon i pad Lorensa Džonsa

D. J.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Džonsov spektakularni uspon i dramatičan pad su završeni - osuđen je na 15 godina zatvora

  • 0
Lawrence Jones Foto: Joel Goodman/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Lorens Džons je odrastao na imanju u severnom Velsu - činjenica koju je često voleo da pominje u intervjuima o svom usponu do multimilionera. Bio je jedno od šestoro dece koja su odrastala u Denbiju sa Margaret, učiteljicom, i ocem Kenom, računovođom.

Kako je pričao, trenutak kada je želeo da zaradi ozbiljan novac bio kada je prodavac u diskontnoj prodavnici Kvik Save u Denbihu presekao odbijenu kreditnu karticu njegove majke na dva dela.

Lorens je najpre počeo da peva u horu u katedrali Svetog Asafa, gde je dobio mesto da uči i peva u školi Daram u Engleskoj, sa osam godina. Tamo je povećao svoj džeparac od 5 funti na 40 funti kupovinom i preprodajom slatkiša drugim učenicima. Kada mu je glas pukao, vratio se u Vels gde je završio pet O-nivoa u privatnoj školi Rutin. Rekao je da mu je u to vreme jedina strast bio ragbi i da je sanjao da igra poluvreme za Vels.

Često je voleo da priča kako je, sa 100 funti u džepu, otišao na železničku stanicu u Ril i kupio kartu za Mančester, rešen da zaradi svoje bogatstvo. Proslavio se svirajući klavir u hotelima širom Mančestera i osnovao Music Design Compani, firmu za zabavu i organizaciju događaja, kada je još bio tinejdžer.

Na svom vrhuncu, imao je više od 240 muzičara, ali ubrzo ga je kupio konkurent. Kupio je svoj prvi stan sa samo 19 godina, a takođe je postao stanodavac tokom procvata imovine Mančestera, a iznajmljivao je i desetak klavira koje je kupio.

Nakon nekog vremena otišao je da živi u Njujorku sa prijateljem koji se preselio u SAD, a tamo, kako je pričao nije radio ništa osim što je slikao u Central parku ili igrao šah.

Nakon što je pronašao ljubav svog života, naišla je i ideja.

Iako nije imao pravo interesovanje za internet, tada je uočio priliku i sa suprugom Gejl pokrenuo je UKFast iz njihove sobe 1999. godine. Ubrzo je postao najveći provajder veb hostinga u privatnom vlasništvu u Velikoj Britaniji.

Dve decenije kasnije njegova porodica je svrstana u prvih deset na listi bogatih u Velsu sa procenjenim bogatstvom na oko 700 miliona funti. On je takođe želeo da uloži 5 miliona funti u razvoj turizma Eririja u Castell Cidvm-u, čiji je vlasnik.

Dobio je MBE za usluge digitalnoj ekonomiji Ujedinjenog Kraljevstva 2015. godine i bio je veliki donator Konzervativne stranke. Godine 2018. pohvalio se da je pozvan na Harijevo i Meganino venčanje, iako je portparol Saseksa kasnije negirao da je Džons bio gost.

Ipak, njegov svet bi počeo da se ruši. Širile su se glasine o načinu na koji se Džons ponaša, posebno oko mladih žena. Pričalo se da se šetao je po kancelariji u toplesu i sedeo bi sa zaposlenima u krilu.

Ovi navodi su postali javni u izveštaju Fajnenšel tajmsa u oktobru 2019, a Džons ih je tada demantovao. Policijska istraga je već bila u toku u vreme FT priče, a Džons je optužen i prvi put se pojavio na sudu u januaru 2021.

Više navoda pojavilo se tokom dva suđenja 2023. godine, od kojih su prvi mediji bili sprečeni da izveštavaju do kraja drugog suđenja.

Na njegovov prvom suđenu navodilo se da je Džons šutirao loptu po kancelariji i da bi je šutirao prema jednoj ženi koja ga je privukla. Džons bi takođe davao "neprikladne komentare" kao što je sugerisanje ženskog osoblja da se bavi anal*** sek**m jer nije želeo da više žena ostane u drugom stanju.

Jedan svedok, upitan je o vrsti osoblja kojea je bila zaposlena, a on je rekao:

- Mešavina. Veoma samouverene, lepe mlade žene. Veoma lepe žene (koje su bile) možda manje samouverene, i neke koje su lako vođene, rekao bih.

Druga žena koja je svedočila je opisala kako se slagala sa Džonsom. Ona je istakla da joj je često bilo "neprijatno" kada bi joj prišao s leđa i trljao je po ramenima, ali je dodala da je znala da ga ne zanima, jer ona nije njegov tip.

Sada su Džonsov spektakularni uspon i dramatičan pad završeni nakon što ga je druga porota osudila za dve tačke za silovanje mladih žena u njegovom stanu u Salfordu početkom 1990-ih. Iako medijima tada nije bilo dozvoljeno da o tome izveštavaju, Džons je nakon prvog suđenja u januaru osuđen za seksualni napad.

Loren se osuđen na 15 godina u zatvru, prenosi BBC.

(Telegraf Biznis/Dailypost)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>