• 2

Vreme čitanja: oko 4 min.

Nikola Đukić: Svi značajni infrastrukturni objekti u Srbiji su osigurani

A. V.

Vreme čitanja: oko 4 min.

UNIQA osiguranje na Kopaonik biznis forumu

  • 2
UNIQA Foto: Promo/ Goran Zlatković

U budžetu za 2024. godinu za infrastrukturu će biti izdvojeno oko 4 milijarde evra, a tokom ove godine će između ostalog biti završeno i 166 kilometara saobraćajnica, rekao je na Kopaonik biznis forumu Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije. On je, učestvujući na panelu "Razvoj infrastrukture u okolnostima rasta kamatnih stopa", ukazao na značaj osiguranja u bezbednosti tokom izgradnje ali i održivosti infrastrukturnih objekata.

Na to se, učestvujući na istom panelu, nadovezao Nikola Đukić, predsednik IO UNIQA neživotnog osiguranja rekavši da u Srbiji nema značajnog infrastrukturnog objekta koji nije osiguran, i najavio da će ova kompanija uskoro i u Srbiji prilikom procene rizika u obzir uzimati i to da li osiguranik ispunjava ESG standarde u svom poslovanju, dodajući da je UNIQA grupa prva osiguravajuća kompanija koja je u procenu rizika uvela kriterijume održivosti. Ovo će i kod nas biti posebno značajno prvenstveno zbog sve većih posledica koje na celu privredu pa i infrastruktirne projekte imaju klimatske promene, a uzimajući u obzir i činjenicu da je u ugovorima između investitora i izvođača radova polisa osiguranja radova i odgovornosti prema trećim licima propisana kao obaveza.

-Pravna lica koja se bave izradom i kontrolom tehničke dokumentacije, izvođači radova i oni koji se bave stručnim nadzorom moraju biti osigurani od odgovornosti za štetu koju prilikom pružanja profesionalnih usluga može imati druga strana, kao i da investitori i izvođači radova moraju biti osigurani za štetu koju izvođenje radova može naneti trećim licima - rekao je Nikola Đukić. On je posebno ukazao na značaj promena koje je doneo Pravilnik o uslovima osiguranja od profesionalne odgovornosti, usvojen u septembru prošle godine na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji, kojim su povećane osigurane sume kako za izvođače i investitore, tako i za lica koja obavljaju stručni nadzor i tehnički pregled.

Osim osiguranja radova i odgovornosti prema trećim licima što je propisano kao obaveza, zasebno se najčešće ugovaraju i osiguranja profesionalne odgovornosti kako za projektante, tako i za nadzor. Prema Đukićevim rečima, rizici koji se najčešće osiguravaju su požar, građevinske nezgode, prirodne nepogode, ljudske greške, krađe; pored samih radova, osigurava se i postojeća imovina, oprema, skladišta, raščišćavanje ruševina itd.

UNIQA Foto: Promo/ Goran Zlatković

-Iz iskustva UNIQA osiguranja, ali i prema informacijama na lokalnom tržištu i na globalnom nivou, najviše šteta se dešava usled elementarnih nepogoda, a njihovi iznosi često premašuju nekoliko stotina hiljada evra. Kod nas je najizraženiji od tih rizika poplava. UNIQA osiguranje u regionu SEE (Hrvatska, BiH, Crna Gora, Bugarska i Srbija) ima veliko iskustvo u osiguranju infrastrukture, a sama ponuda u celom regionu je izuzetno kvalitetna i u skladu sa svetskim standardima - rekao je Nikola Đukić.

Sektor osiguranja je značajna podrška razvoju infrastrukture, a to bitno utiče i na građane:

-Primera radi, razvoj putne infrastrukture utiče na povećanje bezbednosti saobraćaja i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda. Ukoliko ovome dodamo razvijenu digitalnu infrastrukturu, mogu da kažem da ćemo u ne tako dalekoj budućnosti cene pojedinih proizvoda, npr. kasko osiguranja moći da određujemo uzimajući u obzir stil vožnje, fokusiranost vozača u toku vožnje kao i način korišćenja putne infrastrukture. Ovo će pomoći svima nama da se odgovornije ponašamo u saobraćaju, jer ćemo kroz odgovorno ponašanje ostvarivati adekvatne benefite - objasnio je Nikola Đukić.

Klijenti UNIQA osiguranja već sada mogu da koriste niz usluga koje su zasnovane na digitalnim tehnologijama. Štete se danas mogu prijaviti elektronski, za neke odštetne zahteve klijent može ostvariti direktnu komunikaciju sa UNIQA osiguranjem preko video poziva čime se štedi vreme i ubrzava proces rešavanja odštetnog zahteva. Mnogi proizvodi namenjeni stanovništvu dostupni su na digitalnim platformama i mogu da se kupe preko web shop-a uz mogućnost plaćanja usluga online.

Nadolazeći trendovi ulaganja osiguravajućih društava stavljaju u fokus ulaganja koja ispunjavaju kriterijume održivosti. Uz investicionu politiku koja se zasniva na ESG kriterijumima, odnosno uzimajući u obzir aspekte ekološkog, socijalnog i korporativnog upravljanja, UNIQA daje važan doprinos održivosti i zaštiti klime. UNIQA grupa je 2020. godine bila prva osiguravajuća kompanija u Austriji koja je plasirala "zelenu" akciju u vrednosti od 200 miliona evra i ona će biti uložena u projekte zaštite klime i životne sredine u Evropi i zemljama OECD-a (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj). UNIQA je ujedno i prva osiguravajuća kompanija u Austriji koja je postala član globalnih investitora u sektoru bankarstva i osiguranja "Net Zero Asset Owner Alliance", koju su pokrenule Ujedinjene nacije. Članovi ove alijanse su posvećeni tranziciji svojih investicionih portfelja ka nultoj neto emisiji do 2050. godine, u skladu sa maksimalnim porastom temperature od 1,5 °C.

Ponudom održivih i "zelenih" proizvoda UNIQA grupa konstantno radi na proširenju portfolija zdravstvenim, životnim i imovinskim osiguranjima koja ispunjavaju najviše ekološke i društvene kriterijume. Pored toga, UNIQA se fokusira na savetovanje o upravljanju domaćinstvom uz nisku emisiju ugljen-dioksida, ali i stimuliše korišćenje alternativnih, održivih izvora energije svojim aktivnim učešćem na tržištu.

Nikola Đukić je na panelu "Razvoj infrastrukture u okolnostima rasta kamatnih stopa" na Kopaonik biznis forumu podsetio da je UNIQA grupa prva osiguravajuća kompanija koja je u procenu rizika uvela kriterijume održivosti, a ulaganje je sada fokusirano isključivo u fondove koji u obzir uzimaju ekološke i društvene faktore i investiraju u kompanije sa dobrim korporativnim upravljanjem ili kompanije koje posluju u skladu sa Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija (SDGs).

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V.A.Laki

    6. mart 2024 | 08:55

    Сигурно је сигурно, само оно што је осигурано !?

  • Слађана Точиловац Шаљић

    5. mart 2024 | 16:39

    Браво!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>