• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kakva je “budućnost bez radnika”? Stopa fertiliteta se odražava i na tržište rada

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

“Danas je svaki četvrti stanovnik naše zemlje stariji od 65 godina”, poručila je ministarka Kisić

  • 0
IT HUB, kancelarija, office, biznis, radni prostor, Foto: Pixabay

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić izjavila je na Kopaonik biznis forumu da se o tržistu rada i demografskoj tranziciji mora diskutovati u istom okviru i ocenila da se stopa fertiliteta odražava na demografsku sliku, a sa makroekonomskim efektima i na tržište rada.

Ministarka je na panelu ''Budućost bez radnika'' izrazila zadovoljstvo stranom radnom snagom.

- Zadovoljni smo što su se svi radnici iz inostranstva pokazali kao izuzetno dobri, što su se integrisali - rekla je Kisić na panelu na kojem je govorila i o ulozi žena koja se, kako je navela, poslednjih decenija izuzetno promenila.

Dodala je da je danas nezaposlenost žena u Srbiji mnogo manja.

- To što je stopa fertiliteta smanjena jednim delom je posledica i što su žene sve školovanije. Poslednjih godina, ako gledate strukturu po polu onih koji diplomiraju, dve trećina su žene - rekla je ona i dodala da bi podstakla poslodavce da ženama daju istaknute pozicije.

'- Jasno je da ne želimo da se odreknemo naše uloge kao majke, i da želimo da se rađa što više dece. Ali to pomeranje udesno starosne kategorije rađanja dovelo je do toga da je manja stopa fertiliteta - rekla je ona.

Izjavila je i da bi volela da u demografskoj tranziciji prestanemo da se služimo narativom koji je katastrofičan i povremeno anksiozan.

- Uzrasna struktura u našoj zemlji je 90-ih godina bila takva da je stanovništvo starije od 65 godina bilo zastupljeno manje od 10 odsto. Danas je svaki četvrti stanovnik naše zemlje stariji od 65 godina - navela je ministarka.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>