• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slede kazne i zaplena robe: Nova uredba EU zabranjuje sve proizvode koji su nastali na ovaj način

D. J.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema postignutom dogovoru, države članice ili Evropska komisija moraju pokrenuti istrage u slučaju sumnje na prisilni rad

  • 2
Nezaposlenost, fabrika, rad, posao Foto: Shutterstock

Predstavnici država članica i Evropskog parlamenta postigli su privremeni dogovor o uredbi kojom se na evropskom tržištu zabranjuju proizvodi nastali prisilnim radom. Privremeni politički dogovor sada moraju potvrditi obe zakonodavne institucije Veće EU-a i Europski parlament kako bi uredba stupila na snagu.

- Strašno je da u 21. veku u svetu još uvek postoji ropstvo i prisilni rad. To se mora iskoreniti, a prvi korak u tom smeru sastoji se u razbijanju poslovnog modela kompanija koje iskorištavaju radnike i ovom uredbom želimo osigurati da za njihove proizvode nema mesta na našem jedinstvenom tržištu, bilo da su proizvedeni u Evropi ili inostranstvu - rekao je potpredsednik belgijske vlade Pierre-Yves Dermagne, u ime rotirajućeg predsedništva Većem EU-a.

Ova uredba posebno bi se mogla odnositi na Kinu, za koju se navodi da koristi prisilni rad ujgurske muslimanske manjine.

Prema postignutom dogovoru, države članice ili Evropska komisija moraju pokrenuti istrage u slučaju sumnje na prisilni rad u opskrbnim lancima kompanija. Ako se dokaže korištenje prisilnog rada, ti će proizvodi biti zaplenjeni na granicama i povučeni s evropskog tržišta.

Kompanijama koje krše zakon mogu biti izrečene novčane kazne. Njihovi proizvodi mogu ponovno biti pušteni na tržište ako eliminišu prisilni rad iz svog opskrbnog lanca.

Komisija će utvrditi popis proizvoda i rizičnih područja, posebno onih u kojima država organizuje prisilni rad. Taj će popis poslužiti kao kriterijum za pokretanje istrage.

Sjedinjene Države su 2021. godine zabranile uvoz proizvoda iz kineske regije Xinjiang, gde kineska vlada prisiljava pripadnike ujgurske manjine na rad, a što Peking osporava. Taj američki zakon dopušta uvoz iz te regije samo ako kompanije dokažu da njihova proizvodnja ne uključuje prisilni rad, prenosi Poslovni.hr.

Prema Međunarodnoj organizaciji za rad, na prisilni rad naterano je oko 27,6 miliona ljudi širom sveta, uključujući 3,3 miliona dece.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Živan

    8. mart 2024 | 09:14

    Šta će biti sa proizvodima iz Srbije? Ovde su plate tolike da je prisila sveprisutna.

  • Shandor

    8. mart 2024 | 12:21

    To samo mogu evropejci iz svojih kolonija, gde vlada demokratija, ostali stop. Jad i beda

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>