• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sud konačno doneo presudu: Milionska odšteta žrtvama erupcije vulkana na popularnoj turističkoj destinaciji

V. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turoperateri su optuženi da nisu dobro uradili procenu rizika i dovoljno upozorili turiste na opasnost

  • 0
Whakaari ostrvo, Novi Zeland Foto: Shutterstock/eclecticworks

Sud na Novom Zelandu je u petak je naredio agentima za rezervacije izleta i menadžerima ostrva na kojem je vulkanska erupcija usmrtila 22 osobe da preživelima isplate više od 10 miliona novozelandskih dolara (6,1 miliona dolara) i kaznio ih sa oko 2,6 miliona novozelandskih dolara.

Utvrđeno je da organizatori putovanja zajedno s korporativnim vlasnikom ostrva, Vakari Menadžment Ltd, nisu dovoljno osigurali sigurnost posetilaca ostrva, pokazali su sudski zapisi, prenosi Rojters.

U trenutku kada se dogodila vulkanska erupcija na Belom ostrvu, 9. decembra 2019. godine, koje je takođe poznato i pod maorskim imenom Vakari, bilo je 47 ljudi. Mnogi od preživelih su zadobili teške opekotine. Većina žrtava bili su međunarodni turisti iz zemalja uključujući Australiju, SAD i Maleziju.

Kompanija Vakari Menadžment mora da plati 4,88 miliona novozelandskih dolara odštete, dok Vajt Ajland Turs mora da plati 5 miliona novozelandskih dolara, a Volkanik Er Safaris 330.000 novozelandskih dolara, rekao je sudija Evangelos Tomas u svojoj presudi na Okružnom sudu u Oklandu na Novom Zelandu.

Tužilac je tokom saslušanja rekao da su turoperatori naveli da nisu imali mogućnost da plate kazne, ali je tvrdio da je sudija trebalo da izrekne finansijske kazne čak i ako nisu plaćene.

Sudija Tomas je naveo da, iako su organizatori putovanja sproveli procenu rizika, one su u osnovi bile neadekvatne.

-Informacije o sigurnosti koje su turoperatori davali svojim klijentima bile su potpuno neadekvatne, nisu dovoljno informisale klijente o opasnostima, riziku i posledicama erupcije vulkana-, rekao je sudija.

Pet kompanija protiv kojih se vodi proces bilo je ili u procesu likvidacije, više nisu poslovale, bile su u slabom financijskom položaju ili nisu imale nikakvu imovinu, navodi se u presudi.

Vajt Ajland Turs  i VASL imaju osiguranje od 5.000.000 novozelandskih dolara odnosno 300.000 novozelandskih dolara za isplatu odštete žrtvama, iako se čini da one i ostale tri kompanije nisu bile u poziciji da plate preostale kazne i odštetu, dodaje se u presudi.

Turističke aktivnosti na ostrvu nisu nastavljenje od erupcije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>