• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Egipat povećava kamatne stope za 600 baznih poena, funta na rekordno niskom nivou

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovi koraci su imali za cilj da olakšaju sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom

  • 0

Egipatska funta dostigla je rekordno nisku vrednost u odnosu na dolar, nakon što je Centralna banka te zemlje podigla kamatne stope za 600 baznih poena i devalvirala valutu.

Ovi koraci su imali za cilj da olakšaju sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom, za koji se očekuje da potvrdi produženje svog trenutnog paketa finansijske podrške Egiptu od 3 milijarde dolara.

Egipatska funta se trgovala za otprilike 50 za dolar nakon objave, sa 30,85 ranije, prema podacima LSEG-a. Ključna kamatna stopa zemlje sada iznosi 27,25%, saopštila je Centralna banka Egipta.

Razvoj događaja „pokazuje da su kreatori politike posvećeni povratku ka ekonomskoj ortodoksiji. Ovo će verovatno utrti put za sporazum sa MMF-om u roku od nekoliko sati", napisao je Džejms Svonston, ekonomista za Bliski istok i severnu Afriku iz londonske kompanije Capital Economics prenosi CNBC.

- Čini se da je ovo pozitivan korak za Egipat na putu izlaska iz trenutne krize - napisao je on.

Egipat, najmnogoljudnija zemlja arapskog sveta sa oko 110 miliona ljudi, suočava se sa dugotrajnom nestašicom strane valute. Potezi zemlje sugerišu da je uverena da su prilivi čvrste valute na pomolu, posebno zbog investicionog sporazuma potpisanog prošlog meseca sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima vrednog 35 milijardi dolara i očekivanja sporazuma sa MMF-om za dalju podršku.

Analitičari S&P Global Market Intelligence očekuju dalje monetarno pooštravanje u 2024. kako bi se suzbila inflacija i nadoknadilo povećanje cena koje potiče od oslabljene egipatske funte. Oni predviđaju da će inflacija dostići oko 30,3% ove godine, što je neznatno smanjenje u odnosu na 33,9% u 2023.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>