• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slovenački Pipistrel leti za SAD: Velis Elektro dobio sertifikat za školovanje pilota

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osnovna cena ovog vazduhoplova je oko 175.000 evra, a cena jednog sata letenja je tek nešto veća od 50 evra

  • 0
Velis Electro Foto: ROLF VENNENBERND / AFP / Profimedia

Američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) odobrila je da se laki sportski vazduhoplov Velis Elektro, proizveden u slovenačko-italijanskoj kompaniji Pipistrel (koja odnedavno posluje u sastavu američke korporacije Tekstron) koristi u obuci budućih pilota električnih aviona.

Pipistrel, koji je ušao pod okrilje Tekstrona u proleće 2022.  godine, ovim modelom nudi jeftiniju i ekološki prihvatljivu platformu za obuku za kandidate za pilote.

Avion budućim pilotima daje prvo iskustvo sa pogonskim sistemima sledeće generacije, navodi slovenački portal 24ur.

"Odobrenje FAA je važna prekretnica na putu ka održivom vazduhoplovstvu. Ponosni smo na naš tim i ono što smo postigli u stvaranju budućnosti za električnu i održivu avijaciju širom sveta", navodi se u izjavi predsednika kompanije i generalnog direktora Gabriela Maseija.

Velis Elektro je prvi komercijalno dostupan električni avion na svetu sa sertifikatom ovog tipa. Osnovna cena ove letelice je oko 175.000 evra, a cena jednog sata letenja je tek nešto veća od 50 evra.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>