• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uvećana mesečna naknada za rehabilitovana lica, evo koliko sada iznosi: Poseban uslov za ostvarivanje prava

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako možete da podnesete zahtev?

  • 0
Novac dinari Foto: Shutterstock

Mesečna novčana naknada za lica rehabiltovana po Zakonu o rehabilitaciji za 2024. godinu iznosi 43.004 dinara saopštio je Republički fond za penziono i invalidsko osiguranje. Prošle godine je mesečna naknada iznosila 37.467 dinara, što je uvećanje od 5.537 dinara.

Kako navode u saopštenju, Zakonom o rehabilitaciji uređuje se rehabilitacija i pravne posledice rehabilitacije lica koja su iz političkih, verskih, nacionalnih ili ideoloških razloga lišena života, slobode ili drugih prava.

Rehabilitovano lice, po zakonu, ima pravo na poseban staž, koji mu se računa u dvostrukom trajanju za vrema lišenja slobode, kao i prava na mesečnu novčanu naknadu.

Istovremeno, rehabilitivanom licu priznaje se vreme nezaposlenosti po prestanku lišenja slobode kao poseban penzijski staž u efektivnom trajanju, a najduže do dve godine, ako je nezaposlenost nastupila zbog povrede prava i sloboda u smislu ovog Zakona.

PIO fond navodi da je poseban uslov za ostvarivanje prava na mesečnu novčanu naknadu da rehabilitovano lice ima najmanje osam godina posebno priznatog penzijskog staža.

"Poseban penzijski staž priznat po Zakonu o rehabilitaciji nije isto što i staž po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, pa se ne registruje u matičnoj evidenciji i ne uzima se za ostvarivanje prava na penziju, odnosno za ponovno određivanje visine penzije. Poseban penzijski staž po Zakonu o rehabilitaciji predstavlja samo osnov za ostvarivanje prava na mesečnu novčanu naknadu", pojašnjava se u saopštenju.

Kako možete da podnesete zahtev?

"Rehabilitovano lice, uz zahtev, podnosi dokaze potrebne za odlučivanje i to: presuda kojom se lice rehabilituje, dokaze koji sadrže podatke o dužini trajanja lišenja slobode, odnosno dokaze o nezaposlenosti po prestanku lišenja slobode. Takođe, radi isplate mesečne novčane naknade, podnosilac zahteva dostavlja dokaz o otvorenom tekućem računu. Na osnovu kompletne dokumentacije koju rehabilitovana lica prilažu uz zahtev, filijale Fonda donose rešenje o pravu i visini novčane naknade i taj postupak je u toku, a oni koji su dobili pozitivna rešenja već su u sistemu isplate naknada", navodi se.

PIO fond pojašnjava da se mesečna novčana naknada (poseban dodatak) se, shodno Zakonu o rehabilitaciji, utvrđuje u visini od 50% prosečne mesečne zarade u Republici Srbiji u prethodnoj godini (bez poreza i doprinosa, koju objavljuje Republički zavod za statistiku).

Kada se isplaćuje mesečna novčana naknada?

Na portalu PIO fonda navodi se da pravo na mesečnu novčanu naknadu rehabilitovano lice ostvaruje od dana podnetog zahteva, a isplaćuje se jednom mesečno svakog 15-ogu  mesecu za prethodni.

"U slučaju smrti korisnika prava na mesečnu novčanu naknadu (poseban dodatak), lice koje je snosilo troškove sahrane nema pravo na naknadu pogrebnih troškova.

Neisplaćeni iznosi mesečne novčane naknade (posebnog dodatka) koji pripadaju korisniku do dana njegove smrti, predmet su ostavinskog rešenja kojim se utvrđuje zakonski naslednik", zaključuje se.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>