• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka "plače" za ova četiri ženska zanimanja: Traži se preko 20.000 radnika

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predloženo je da se specifična mesta "reše" muško-ženskog okvira

  • 0
intervju posao razgovor nezaposleni nezaposlenost Foto: Shutterstock

Jasno je da Nemačkanije u najboljem finansijskom stanju, ali ipak, mnoge poslovne pozicije su otvorene. Institut za nemačku privredu (IW)  je analizirao 10 kategorija zanimanja u kojima je posebno veliki manjak kvalifikovanih radnika.

Kako se navodi, najviše radnika nedostaje u tipično ženskim zanimanjima, kao što su čuvanje dece, učiteljice, socijalni rad i socijalna pedagogija, piše Fenix Magazin.

U svakoj od ovih profesija 2023. godine u Nemačkoj je nedostajalo dvadesetak hiljada kvalifikovanih radnika. Nešto manje nepopunjenih radnih mesta, oko 18.000, bilo je za muška zanimanja kao što je građevinskaelektrotehnika.

Predloženo je da se specifična mesta "reše" muško-ženskog okvira, kako bi nadomestili gubitke. Primera radi, udeo žena među automehaničarima se udvostručio od 2014. godine, ali na svega pet odsto.

U nekim tipično ženskim poslovima udeo muškaraca je još manji, pa su samo dva odsto socijalnih radnika muškarci. S druge strane, u zdravstvu i negi udeo muškaraca je povećan za više od dva procentna poena, na oko 25 odsto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>