• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova zlatna groznica trese Volstrit: Porodične kancelarije se utrostručile od 2019. godine

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Procvat porodičnih kancelarija privukao je pažnju privatnih investicionih kompanija

  • 0
Volstrit, Wall Street Foto: Tanjug/AP

Broj porodičnih kancelarija u svetu se utrostručio od 2019. godine, što je pokrenulo novu trku među kompanijama privatnog kapitala, hedž fondovima i firmama rizičnog kapitala da privuku svoje investicije.

Prema novom izveštaju, broj porodičnih kancelarija - privatnih ogranaka bogatih porodica - premašio je 4.500 širom sveta prošle godine. Severna Amerika ima najveći udeo porodičnih kancelarija, sa 1.682. Više od polovine celokupne porodične kancelarijske imovine u svetu nalazi se u Severnoj Americi.

Stručnjaci kažu da porodične kancelarije sada upravljaju sa 6 biliona dolara ili više, a njihov broj raste. U svetu postoji više od 2.600 milijardera, od kojih skoro svi zahtevaju porodičnu kancelariju. A broj ljudi u svetu koji vredi 100 miliona dolara ili više - tipičan prag za porodičnu kancelariju - porastao je na više od 90.000, prema Vealth-Ks, kompaniji Altrata. Drugim rečima, ima više prostora za trčanje.

Procvat porodičnih kancelarija privukao je pažnju privatnih investicionih kompanija i drugih menadžera alternativa koji žele da prikupe sredstva. Blackstone, KKR i Carlile proširuju svoje timove, finansiraju događaje i prave proizvode namenjene posebno porodičnim kancelarijama.

- Veći menadžeri privatnog kapitala pokušavaju da se takmiče tamo ulažući resurse i vreme. Investitori ultra visoke neto vrednosti i porodične kancelarije su zaista na njihovom radaru - rekla je Rejčel Dabora, analitičarka za uvid u istraživanje u Prekin-u.

Na površini, porodične kancelarije su klijenti iz snova za alternative. Godinama su porodične kancelarije tražile osnovno očuvanje bogatstva sa tradicionalnim portfeljima akcija i obveznica. Sada su više kao institucionalni investitori, koji traže veće dugoročne prinose sa privatnim kapitalom, rizičnim kapitalom, hedž fondovima, infrastrukturom i nekretninama. Prema Prekinu, porodične kancelarije imaju najviše izdvajanja za hedž fondove od bilo koje vrste institucionalnih investitora.

Ipak, više od polovine porodičnih kancelarija koje je Prekin anketirao reklo je da su razočarani prinosom svog rizičnog kapitala, dok je trećina bila razočarana privatnim kapitalom. Ipak, oni se nadaju za ovu godinu i dalje, a većina kaže da će privatni kapital i rizični kapital biti bolji u narednih 12 meseci.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>