• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Članice EU podržavaju nacrt zakona o pravima frilensera na onlajn platformama

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aktuelna predsedavajuća EU Belgija objavila je na mreži X da će na ovaj način biti poboljšana prava za više od 28,5 miliona Evropljana

  • 0
remote work, zena radi na racunaru frilenser, rad od kuce Foto: Shutterstock

Evropa je danas bliže odluci da se radnicima na privremeno-povremenim poslovima na onlajn platformama kao što je Uber, daju veća socijalna i radna prava, iako kompanije iz te oblasti ističu da će malo toga biti promenjeno novim pravilima.

Nacrt zakona, koji je Evropska komisija prvi put predložila 2021. godine, usmeren je na oko 28 miliona radnika u EU, čiji će broj, prema predviđanjima, sledeće godine da poraste na 43 miliona, preneo je Rojters.

Poslanici Evropske unije postigli su politički dogovor prošlog meseca, tek nakon što su ublažili predlog Evropske komisije, za koji nisu uspeli da prikupe dovoljno glasova zemalja EU, jer su Francuska, Nemačka, Estonija i Grčka bile uzdržane.

Tim preliminarnim sporazumom ukinut je set kriterijuma, a nacrt pravilnika zabranjuje korišćenje automatizovanih sistema za praćenje ili donošenje odluka za obradu određenih vrsta ličnih podataka lica koja obavljaju poslove na platformi, kao što su biometrijski podaci ili njihovo emocionalno ili psihičko stanje.

Aktuelna predsedavajuća EU Belgija objavila je na mreži X da će na ovaj način biti poboljšana prava za više od 28,5 miliona Evropljana, koji rade na privremeno-povremenim poslovima.

Kompanija Uber navodi da je stanje ostalo nepromenjeno, uprkos tome što su zemlje EU podržale februarski politički sporazum.

"Zemlje EU su danas glasale da zadrže status kvo, a o statusu radnika platforme nastavlja da se odlučuje od zemlje do zemlje i od suda do suda", rekao je portparol Ubera.

Iz tog razloga je ta kompanija pozvala zemlje EU da uvedu nacionalne zakone, "koji radnicima platformi daju zaštitu koju zaslužuju".

Evropski parlament glasaće o sporazumu sledećeg meseca kada bi mogao da postane zakon.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>