• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bajden predložio budžet od 7,3 biliona dolara: Na udaru korporacije i one koje mnogo zarađuju

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Budžet za fiskalnu 2025. godinu, koja počinje u oktobru, uključuje podizanje stope poreza na dobit preduzeća na 28 sa 21 odsto

  • 1
Džozef Bajden Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Džozef Bajden predložio je budžet od 7,3 biliona dolara za fiskalnu 2025. godinu, u kojem je predviđeno značajno povećanje poreza za korporacije i one koji mnogo zarađuju.

Bajden želi da doprinese smanjenju federalnog deficita i plati nove programe pomoći onima koji manje zarađuju, da bi se lakše nosili sa visokim troškovima stanovanja i brige o deci, preneo je Rojters.

Budžet za fiskalnu 2025. godinu, koja počinje u oktobru, uključuje podizanje stope poreza na dobit preduzeća na 28 sa 21 odsto, povećanje poreske stope za one koji zarađuju preko 400.000 dolara godišnje, a oni sa bogatstvom od 100 miliona dolara plaćali bi porez od najmanje 25 odsto prihoda.

Pored toga, administracija želi da pregovara o smanjenju cena za veći broj lekova.

Administracija bi ponovo uvela poreski kredit za decu osoba sa niskim i srednjim prihodima, finansirala bi programe brige o deci, usmerila 258 milijardi dolara za izgradnju domova, obezbedila plaćeno porodično odsustvo za radnike i potrošila milijarde na prevenciju kriminala i sprovođenje zakona.

Cilj budžeta je smanjenje godišnjeg deficita potrošnje za tri biliona dolara tokom 10 godina, čime bi rast nacionanog duga bio usporen, ali ne i zaustavljen sa sadašnjeg nivoa od 34,5 biliona dolara.

Bajden je, takođe, ponovio zahtev za finansiranje bezbednosti granica, Izraela, Ukrajine, Tajvana i drugih stvari koje se odnose na nacionalnu bezbednost.

Agencija AP navodi da, iako Bajdenov predlog za fiskalnu 2025. godinu nema šanse da dobije odobrenje Kongresa SAD, gde Senat drže Bajdenove demokrate, a Predstavnički dom opozicioni republikanci, biračima se stavlja do znanja šta im Bajden može ponuditi ako uspe da zadrži predsedničku funkciju, a demokrate preuzmu kontrolu nad oba doma zakonodavnog tela SAD.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    12. mart 2024 | 11:28

    AKO KORPORACIJAMA POVECA POREZ MORACEMO GA UBRZO OPLAKIVATI !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>