• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemačka kompanija Adidas prijavila godišnji gubitak prvi put od 1992. godine

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Raskid partnerstva sa Kanje Vestom je Adidas doveo do gubitka od približno 500 miliona evra potencijalnih prihoda

  • 1
adidas Foto: Shutterstock/pio3

Nemački proizvođač sportske obuće i odeće Adidas objavio je danas rezultate za prošlu godinu iz kojih proizilazi da je kompanija zabeležila prvi godišnji gubitak od 1992. godine.

Neto gubitak Adidasa za 2023. iznosi 14 miliona evra, a gubitak od kontinuiranog poslovanja 58 miliona evra, navodi se u finansijskom izveštaju kompanije.

Nemačka firma je bila primoranana da prekine saradnju sa reperom Je (Kanjeom Vestom) na proizvodnji patika Jizi (Yeezy) nakon što je kontroverzni umetnik dao niz antisemitskih izjava, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

Raskid ovog partnerstva je prema Adidasu doveo do gubitka od približno 500 miliona evra potencijalnih prihoda.

Kompanija je uprkos velikom gubitku od Jizi patika i veoma konzervativnoj strategiji prodaje uspela da ostvari stalne prihode, izjavio je izvršni direktor Adidasa Bjorn Gulden, dodavši da je firma u 2023. ostvarila operativni profit od 268 miliona evra.

Adidas očekuje da će ove godine prodati svoje preostale Jizi patike i vratiti se profitu, dok istovremeno prognozira da će do kraja 2024. ostvariti operativni profit od 500 miliona evra.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>