• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pogledajte snimak "letećeg" voza: Italijani uspeli da pronađu najjednostavnije rešenje za brzi prevoz

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kina ovu tehnologiju koristi već gotovo dve decenije

  • 0

Italijanska kompanija "IronLev" testirala je prvi put tehnologiju magnetske levitacije na tradicionalnoj železničkoj infrastrukturi. Kako su naveli, oni su pronašli rešenje koje ne iziskuje velike troškove kao ni prilagođavanje pruga.

Kompanija je predstavila snimak na sajmu "LetExpo2024" u regiji Veneto, a na njemu se prikazuje prototip voza koji je težak jednu tonu, i koji putuje brzinom od 70 kilometara na sat na pruzi u Veneciji.

Tehnologija magnetske levitacije stvara vazdušni jastuk koji fizički odvaja vozilo od staze, smanjujući trenje, buku i vibracije, a time i potrošnju energije i troškove održavanja voza i infrastrukture, prenosi Hina.

Kina ovu tehnologiju koristi već gotovo dve decenije, ali u ograničenom opsegu. Brojne zemlje žele razviti mreže za vozove bazirane na tehnologiji magnetske levitacije, ali njeno usvajanje koče visoki troškovi i potreba izgradnje nove pružne infrastrukture.

Kako su dalje naveli, plan jeste razviti vozilo koje će doći do brzine do 200 km/h.

- Ispitivanje IronLeva predstavlja prvi i jedini slučaj promene magnetske levitacije na postojećoj pruzi, bez prepravka i integracije pomoćnih elemenata - rekao je direktor Instituta za mehaničku inteligenciju na Scuola Superiore Sant' Ane u Pisi Massimo Bergamasco.

U dosadašnjim testovima magnetsko polje stvaralo se uz podršku ad-hoc infrastrukture, koja se često sastoji od zavojnica izrađenih od vodičkih materijala i uključuje znatno veće troškove nego tradicionalne pruge.

- Neki naši konkurenti sproveli su testove na prugrama koje su posebno prilagođene vozilima baziranim na tehnologiji magnetske levitacijom. Mi smo dokazali da naše vozilo može levitirati na postojećim prugama. To znači da je upotreba naše tehnologije jednostavna.  Cilj je IronLeva za nekoliko godina razvije probno vozilo koje će biti teško do 20 tona i i kretaće se do 200 kilometara na sat - rekao je Reutersu predsjednik IronLeva Adriano Girotto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>