• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvoren konkurs za "Inženjerku godine": Koji su uslovi prijave i do kad traje poziv?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Inženjerka godine biće izabrana na leto

  • 0
Inženjerka godine Telegraf.rs

Konkurs za izbor "Inženjerka godine" za 2024. godinu otvoren je od danas do 7. aprila. Tim  povodom održan je sastanak u Privrednoj komori, zbog čega se obratio i direktor sektora za strateške analize Mihajlo Vesović.

- Mi u Privrednoj komori se trudimo da inspirišemo mlade, a ovo je jedna od najlepših akcija koje smo radili. Rekao bih da je motiv svega ovoga mladi koji bi tek trebalo da razmišljaju o karijeri, želimo da razumeju ovu oblast - rekao je on.

Kako je dalje istakao, prirvreda i razvoj su uslovljene kadrovima, zbog čega je veoma bitno kako će mladi graditi karijeru.

- Inženjerstvo je sada mnogo više zastupljeno među ženama nego ranije. S obzirom na to da je sada trenutak da mladi, koji su na tom putu, odluče čime žele da se bave, mi želimo da obećamo da će za mlade u ovoj oblasti posla biti. Inženjerke su uvažene u kompanijama, i imaju podršku od nas - istakao je Mihajlo.

Nakon Vesovića, prisutnima se obratila pomoćnica ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ivana Vukašinović.

- Trebalo bi istaći da ovo nije samo proslava uspeha, već moramo da se osvrnemo na probleme sa kojima se žene u ovom poslu suočavaju.  Mi trenutno imamo preko 50 odsto žena na fakultetu, što u stručnim kadrovima tako i među studentima, a 60 odsto u poslu. Ipak pored toga, izbor za inženjerku godine jeste način da ohrabrimo žene da krenu ovim putem iako je izazovno. Još uvek postoji nepravda, stereotipi... Takođe moram da pomenem i balansiranje porodičnog i privatnog života, ukoliko žena želi da ima i porodičan život naravno, moguće je uskladiti ravnotežu. Put rodne ravnopravnosti je zahtevan, ali moramo da radimo na tome - istakla je ona.

Kako je dalje navela, žene koje pobede na takmičenju "Inženjerka godine" biće zvezde vodilje za mlade devojčice koje mogu sebe da vide u ovome.

- Prijave mogu slati pojedinci i organizacije uz saglasnost nominovanih inženjerki. Cilj je da javnosti i mladima predstavimo inženjerke čije delo, biografija i ličnost mogu biti uzor i ugled mladima, a posebno devojkama da upišu STEM studije i krenu putem inženjerskog obrazovanja i karijere - rekao je predsednik Udruženja "Inženjerka godine" Rade Krajnović.

On je objasnio da će u aprilu biti izabrano 10 finalistkinja koje će biti predstavljene široj javnosti, da će zatim u maju glasati četiri žirija i da će u junu na svečanosti u PKS biti izabrana i predstavljena "Inženjerka godine" za 2024. godinu.

- U glasanju, kao i prošle godine, učestvuju četiri ravnopravna žirija: organizatori sa partnerima, mediji koje čine novinari i urednici, zatim profesori i učenici srednjih škola, kao i žiri sastavljen od 10 finalistkinja koje će se upoznati i glasati između sebe koju inženjerku same vide kao najinspirativniju. Ove godine ćemo broj članova žirija povećati i sa predstavnicima organizacija koje rade sa mladima na razvoju tehničke kulture - naveo je Krajnović.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>