• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Traže se dobrovoljci za ručak u svemiru: Teoretičari zavere poručuju da će proći kao i podmornica Titan

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obrok u stratosferi košta 495.000 dolara

  • 1
Svemir turizam Foto: Profimedia/Ferrari/Space Perspective

Jedna od prvih kompanija za luksuzni svemirski turizam SpaceVIP  organizuje obrok u stratosferi po ceni od 495.000 dolara. Samo još treba da nađu grupu od šest ljudi koji su spremni da plate najskuplji obrok u istoriji - na Zemlji ili u svemiru.

SpaceVIP je angažovao kuvara Rasmusa Manka, čiji je restoran Alhemičar u Kopenhagenu dobio dve Mišelinove zvezde u poslednje 4 godine, da skuva jedan od njegovih najupečatljivijih obroka i služi kao domaćin u svemirskoj kapsuli.

Svemirski brod Neptun, američke kompanije Space Perspective može da primi osam putnika i kapetana.

Kompanija planira da počne probne letove sa ljudskom posadom do kraja ove godine, a komercijalni letovi počinju 2025. Kompanija je nedavno dobila kapsulu, probne letove sa svojim svemirskim balonom  će početi u narednih šest nedelja.

Space Perspective se nalazi u NASA kompleksu na Kejp Kanaveralu.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by ΛLCHEMIST (@restaurantalchemist)

Šestočasovno putovanje će uključivati uspon brzinom od 12 milja na sat u kapsuli do visine od oko 100.000 stopa, gde učesnici mogu da vide poluostrvo Florida. Portparol kompanije rekao je da će obrok biti poslužen dok sunce izlazi iznad zakrivljenosti zemlje. Vi-Fi na brodu će omogućiti gostima da prenose svoja putovanja uživo.

Mank, koji se fokusira na ono što on naziva holističkom kuhinjom, pripremiće seriju jela „inspirisanu istraživanjem svemira tokom poslednjih 60 godina ljudske istorije“. Osim kulinarskog užitka, hrana treba da inspiriše diskusiju o ulozi čovečanstva u zaštiti planete.

"Želim da istaknem hranu kao zajedničku nit u našem ljudskom postojanju, i biće zaista smisleno poslužiti je dok gledamo u zakrivljenost Zemlje", rekao je kuvar u izjavi, a prenosi robbreport.

Sam Mank je od detinjstva bio zaljubljenik u semir, zaluđen nakon što je video zvezde u planetarijumu u Kopenhagenu. Alhemičar, u stvari, ima veliku planetarijumsku kupolu koja svojim gostima omogućava da večeraju okruženi projekcijama podvodnog morskog života, unutar ljudskog tela ili, na odgovarajući način, gledajući odozgo na zakrivljenost zemlje.

"Ova misija je spremna da redefiniše ne samo privatno istraživanje, već i samu suštinu fine kuhinje", rekao je Roman Chiporukha, osnivač SpaceVIP-a u izjavi.

Ako trošak putovanja zvuči preterano, jeste. Tipično mesto u kapsuli Space Perspective košta oko 150.000 dolara. SpaceVIP je saopštio da će donirati prihod od putovanja za finansiranje Space Prize, koju je kompanija osnovala da promoviše žene u STEM obrazovanju i rodnu ravnopravnost u svemirskoj ekonomiji.

Predstavnik SpaceVIP-a rekao je da datumi za misiju još nisu određeni, ali bi to trebalo da se desi negde sledeće godine. Pretpostavlja se da će firma takođe morati da pronađe sedam gurmana otvorenog uma i veoma dubokih džepova.

Na društvenim mrežama su mnogi ovaj poduhvat uporedili sa podmornicom Titan. Podsetimo, 18. juna prošle godine Hamiš Harding, Šahzada Davud i njegov sin tinejdžer Sulejman, kao i francuski istraživač Pol-Anri Nargeolet, Stokton Raš, izvršni direktor kompanije "OceanGate", u čijem je vlasništvu Titan, poginuli su u imploziji podmornice.

Titan je trebalo da ih odvede do olupine Titanika, a spuštanje ih je koštalo 250.000 dolara po osobi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    14. mart 2024 | 19:55

    Sad su odjednom svi koji imaju drugacije misljenje o necemu teoreticari zavere...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>