• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na šta majke mogu da koriste subvenciju do 20.000 evra? Do sada pomoć države iskoristilo njih 614

M. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cilj države je da do 2027. godine više od 2.000 porodica iskoristi ovu pomoć

  • 0
dojenje dojilja beba mama Foto: Shutterstock

Ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Darija Kisić obišla je danas porodicu Marjanović, koja je, uz pomoć subvencije za kupovinu prve nekretnine za majke, kupila kuću u Lipovici u Barajevu. Kisić je poručila da je do sada 614 majki iskoristilo subvencije, te da je cilj države da do 2027. godine više od 2.000 porodica obezbedi svoj dom uz ovu pomoć. Podsećamo vas kako to možete da učinite.

Država isplaćuje subvenciju u maksimalnom iznosu od 20.000 evra od 2022. godine. Novčana sredstva se mogu iskoristiti za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično - stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja.

Za šta se mogu iskoristiti subvencije?

Pravo na novčana sredstva može se ostvariti za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave koje su utvrđene kao devastirana područja u visini 50 odsto vrednosti radova, kao i za izgradnju kuće u ostalim jedinicama lokalne samouprave – u visini 20 odsto vrednosti radova, navodi se u saopštenju Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Pravo se može ostvariti i za kupovinu kuće ili stana, u visini 20 odsto vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti, kao i za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita, u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto prodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>