• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nemački ugostitelji na mukama: Posle pandemije inflacija zadaje smrtonosni udarac

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlada je vratila PDV na visinu pre pandemije što je dodatno odmoglo ugostiteljima

  • 0
Bar, Minhen Foto: Shutterstock/Jazzmany

Teška vremena za nemačke ugostitelje se nastavljaju dok kriza zatvara restorane i kafiće u Nemačkoj.  Od prve godine pandemije 2020. godine zatvoreno je oko 48 hiljada kompanija, a 6,1 hiljadu ih je otišlo u stečaj, pokazalo je istraživanje agencije Kreditreform.

Stručnjaci očekuju dalji loš trend, prenosi RTCG.

- Talas je tek počeo - rekao je vođa istraživanja agencije, Patrik-Ludvig Hancš.

Samo prošle godine, svaki deseti preduzetnik u gastronomiji odustao je od posla. Zatvoreno je 14 hiljada lokala, što je više nego u prethodne tri godine.

Isti je slučaj i sa stečajevima, kojih je u prošloj godini, prema podacima Kreditreforma, bilo 27 odsto više nego u celokupnoj ekonomiji. Najviše malih preduzeća, do deset zaposlenih, bilo je nelikvidno – njih 88 odsto.

- Ugostiteljstvo je jedan od glavnih gubitnika u nizu kriza poslednjih godina- rekao je Hancš, objasnivši da se industrija još nije oporavila od pandemijske krize, posle koje je stigao udar inflacije.

Osim toga, Vlada je sredinom 2020. godine privremeno smanjila porez na dodatu vrednost (PDV) za ugostitelje, sa 19 na sedam odsto. Međutim, od januara redovne cene su ponovno na snazi.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>