• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka Begović posetila Institut za ekonomiku poljoprivrede

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Resorno ministarstvo ima za cilj da obiđe sve Institute kako bi razgovarali i bolje se upoznali sa zaposlenima

  • 0
Jelena Begović Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović... Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović posetila je Institut za ekonomiku poljoprivrede i poručila da resorno ministarstvo radi na unapredjenju položaja istraživača, a da je cilj posete utvrđivanje problema sa kojima se susreću, kako bi se oni rešili.

Begović je za Tanjug podsetila da je Institut za ekonomiku poljoprivrede osnovan 1949. godine sa idejom da se bavi agrarnom politikom zemlje što, kako je rekla, predstvalja veliku odgovornost i zahteva multidisciplinarne timove.

''To je, u suštini, izuzetno bitno za našu zemlju, zato što je poljoprivreda zaista ključna industrijska grana za preživljavanje i za razvoj jedne zemlje. Ovo je mali institut i u poslednjih nekoliko meseci obilazimo institute koji su vezani za poljoprivredu i gledamo kako mogu, možda, bliže, međusobno da sarađuju, kako bi jačali svoje snage”, navela je Begović.

Dodaje da resorno ministarstvo ima za cilj da obiđe sve Institute kako bi razgovarali i bolje se upoznali sa zaposlenima.

“Mislimo da je to zaista najbolji način da osetimo puls jednog instituta, da vidimo sa kakvim se izazovima susreću s jedne strane, a s druge strane da zajedno identifikujemo neke snage jednog Instituta i kako to, kao država i kao ministarstvo možemo da pomognemo, malo da gurnemo da budu ponekad hrabri, možda ponekad ne vide koje su im zaista jake strane u njihovom naučno-istraživačkom radu, ali i u njihovom planiranju budućeg razvoja”, rekla je ministarka.

Begović dodaje da zaposleni u institutima pozitivno reaguju na posetu predstavnika resornog ministarstva i navodi da sa istraživačima želi da ostvari otvoreni dijalog.

“S druge strane, mi kao ministarstvo na terenu mnogo bolji uvid dobijemo posle ovakvih poseta. A s treće strane mislim da je nekako i vetar u leđa naučnicima da vide da se ministarstvo itekako interesuje za njih, da je spremno da ih čuje, da je spremno ako treba da interveniše na pozitivan način kako bi imali bolje polože”, istakla je Begović.

Podsetila je da je posle 12 godina rešen problem sistema plata u nauci i da su nagrađeni najbolji istraživači u Srbiji.

“Objavili smo i listu naših najboljih istraživača koji dobijaju još jedno priznanje od države, a time želimo da im se odužimo na neki način, pa makar bi i finansijski, imaće i veću platu sledeće dve godine, s jedne strane, a s druge strane želimo da ih uključimo u mnoga tela i da ti naši najbolji naučnici u stvari budu i oni koji donose na neki način odluke, koji savetuju ministarstvo, koji savetuju različita tela vezana za nauku”, istakla je Begović.

Direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede Jonel Subić za Tanjug je posetu ministarke Begović ocenio izuzetno dobrom i naveo da je to prva poseta predstavnika Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Institutu.

“Ovo je prvi put da smo, mogu da kažem, slobodno počašćeni da nam dođe ministarka sa svojim kabinetom, sa svojim državnim sekretarima, pomoćnicima, da pritom imamo jedan otvoren razgovor sa dobronamernim sugestijama i, mogu slobodno da kažem, kritikama u pravcu da se očekuju bolji rezultati”, naveo je Subić i dodao da Institut ostvaruje dobre rezultate, ali da uvek ima prostora za napredak.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>